餐廳: 樂茶軒 (大館)
資訊:

2024-07-21 1300 瀏覽
去到大館,本來打算一如以往的去飲咖啡,但被一位戶外食客的品茶set 吸引,決定一試。平日飲開Earl Grey的我,揀咗個推介青茶,淡淡花香,感覺同Earl Grey有異曲同工之妙。因為一個人,但又怕曬,所以選咗bar枱位置。職員很好,友善又有禮,教我點樣慢慢去品嚐,又會提醒空肚飲茶,胃可能受不起,引起不適…很窩心,謝謝妳!☺️因為店主打是品茶,所以「佐茶」食物反而是配角,但選擇也不少,以素食為主,味道不錯,價錢合理,值得推介!👍🏻食完就可以再繼續嘆茶🫖😌😌😌溫馨提示:若大家如我一樣,一人去享受Me time, 記得唔好眼濶肚窄地叫大多「佐茶」美食,因為佢嘅portion也不細,亦唔好比「佐茶」美食霸曬個胃嘅空間,大家要記住,這店主是品茶為主啊!😉😊最後,憑單往對面同名店,可以以九折買茶葉,即刻比張單店長介紹返啱啱飲過的青茶。下次來大館,一定會再來打卡,好好享受飲茶的寧靜。Btw 都要多謝埋店長,同我上咗一堂茶葉「雞精班」,清楚解釋不同色的茶葉之分別!🙇🏻‍♀️
因為一個人,但又怕曬,所以選咗bar枱位置。
食完就可以再繼續嘆茶🫖😌😌😌
下次來大館,一定會再來打卡,好好享受飲茶的寧靜。
2024-07-21
  • 豉油皇素肉炒腸粉