2017-12-12
呢日放假約左朋友係太古睇戲,不過要1550先有場,所以我地就決定搵個地方坐低食下野傾下計先我地兩個都只係去過銅鑼灣店既京林屋,咁岩黎到太古呢邊,我地都一致決定去試下太古店既質素係點先店内地方位置比銅纙灣店細些少,但同樣以木材為主要既裝修材料,偏向日和風系!依家踏入12月仲放置不少聖誕擺設,都幾有氣氛架雖然黎得呢度就係必食甜品既,但因為我地兩個未食午餐,所以食甜品之前都想食啲咸野打個底先我地決定要一份“京式鰻魚飯”HKd$98+10% share黎食左先再order甜品慢慢嘆我仲跟餐加左HKd$20+10%要左熱既“葡萄煎茶”,溫熱既煎茶清澈和暖,帶有自然既葡萄芳香,係微凍既天氣下飲完好舒服京式鰻魚飯當中既漬物前菜同味增湯既味道都唔錯架而鰻魚飯既都有一定水準,香軟既焙茶飯被肥美彈牙既鰻魚粒覆蓋,旁邊更圍著蛋絲同紫菜混合而吃的味道固然不錯,但這次鰻魚卻比較多骨,否則評價更高之後我就order左每次都必食既“香港限定芭菲”HKd$98+10%呢個香港限定既芭菲有齊香濃既抹茶軟雪糕、脆米、白玉、紅豆、寒天、抹茶啫喱、幼滑忌廉、抹茶蕨餅同原粒草莓,層次極為豐富一次過可以食均囇咁多種口味同配搭,岩
京式鰻魚飯當中既漬物前菜同味增湯既味道都唔錯架
混合而吃的味道固然不錯,但這次鰻魚卻比較多骨,否則評價更高
一次過可以食均囇咁多種口味同配搭,岩囇我呢啲三心兩意既為食妹,所以每次食完我都會好滿足架
而朋友鐘愛焙茶,佢本身想要“焙茶芝士蛋糕”,但原來已經賣晒又未翻貨,所以佢就揀左另一款:“焙茶卷蛋”HKd$88+10%
朋友大讚個卷蛋都係一如以往咁出色,卷蛋濕潤綿密,當中既焙茶忌廉濃而不膩,配合不過甜既紅豆蓉同焙茶雪糕一齊食,每一啖都係享受咁話喎
朋友果然係個焙茶控,最後仲嗌左杯熱既“焙茶牛奶忌廉”HKd$48+10%添
見到佢飲完之後個樣咁滿足,睇黎佢對杯飲品都好滿意啦
呢度既食物質素同銅記既都不分上下,水準穩定亦無令我地失望!加上店員服務殷勤有禮,今餐又點會唔滿足
食飽飽行多陣就可以入場睇戲啦