2015-10-07 428 瀏覽
香港雖然有李氏力場,但依然被韓風台風和風輪流爆炒。近期勢不可擋的,非韓風莫屬。單單尖沙咀一條婚紗街,眨眼間就變為韓食街,一條街五六間韓國餐館。荃灣最近亦多了好幾間韓國餐館,今日就去偏離旺區的328廣場。此處長期僻靜,好些食肆連番轉手結業,連銀龍都要大換細舖。有次路經,見晚市時段爆滿,所以今次特意一試。午餐有多個選擇,一個芝士雞肉石頭拌飯,在幻想中,已被拉起芝士的迷人景象吸引上。午餐包一份湯及一份前菜一食前菜就有驚喜,竟然係一碟醃青辣椒,雖未至於辣到噴火,但係前菜用有辣度的辣椒應該第一次試。不過只食到辣味,比較似一碟調味料,食一啖就放棄了。而我較欣賞個湯,雜菌麵豉湯,雜菌爽甜,湯清淡,沉底有麵豉碎,我對麵豉無研究,可能本身味淡,亦可能已經浸到出哂味。反正一個清淡的湯配辣係合我心水。至於主角芝士雞肉石頭拌飯,確實如我幻想的一樣,熱溶的mozzarella芝士柔軟有彈性,拉絲效果極盡邪惡。當然mozzarella只有視覺及口感的提升,香味芝味都不及其他芝士。切粒雞肉應該用左雞脾肉,爽彈唔乾,量不多,不夠睇面。飯辣,欠鹹味,無層次,軟硬度尚可。即使我的評語一般,但係整體感覺又異常OK,難以解釋

午餐包一份湯及一份前菜

至於主角芝士雞肉石頭拌飯,確實如我幻想的一樣,熱溶的mozzarella芝士柔軟有彈性,拉絲效果極盡邪惡。當然mozzarella只有視覺及口感的提升,香味芝味都不及其他芝士。切粒雞肉應該用左雞脾肉,爽彈唔乾,量不多,不夠睇面。飯辣,欠鹹味,無層次,軟硬度尚可。即使我的評語一般,但係整體感覺又異常OK,難以解釋。返頭率50/50
2015-09-08
午餐