2017-12-14
天氣鬼咁凍,原本諗住打邊爐,但朋友早前見到間食蝦既台式餐廳之後好想去食,唯有陪佢黎到蝦棧門口,都有唔少人俾佢吸引住一入門口,有一大缸蝦! 無太仔細去睇,但睇蝦既大少同藍色既蝦拑,應該都係羅氐蝦。6點入坐仲未好多人,見餐廳都佈置好聖誕飾物,好有聖誕氣氛牆身有唔少相架,都係放餐廳既食物每枱都有個桶,應該都係預你一定食蝦俾你載骨既!我同朋友揀左坐廚房對出,客人一邊落單,佢一邊煮,聞到超香既味道menu有簡單既兩板,其中蝦既選擇最多,非常吸引,另外蔬菜都有兩款非常晴,羽衣甘藍同樹子冰菜,未係其他餐廳見過,一定要試下!!先點左份小食拼盤,同朋友食下野吹下水先。支豆正常野。溏心蛋既溏心效果好靚!蛋味夠香但咸左少少。麻辣木耳比較有趣,唔見佢有太多醃製同配料,但食落微辣但夠哂麻鹽燒豬肋條超正!鹽夠均勻味道足,外邊燒得夠酥脆,入邊啖啖肉又無骨,成舊放入口又腍又juicy,非常滿足!!點左一份鹹蛋黃蝦,上枱聞到超香既蛋黃咸香味蛋黃碎超正,雖然膽固醇超哂標,但又鹹又香,送白飯食一流!!蝦雖然唔係好大隻,但蝦肉夠厚實用鹹蛋黃去炒過,食到蝦肉有微微咸香,加上蝦夠爽甜,好正!!!蝦頭入邊既蝦膏夠鮮甜,非常回味!
黎到蝦棧門口,都有唔少人俾佢吸引住
6點入坐仲未好多人,見餐廳都佈置好聖誕飾物,好有聖誕氣氛
牆身有唔少相架,都係放餐廳既食物
每枱都有個桶,應該都係預你一定食蝦俾你載骨既!
鹽燒豬肋條超正!
點左一份鹹蛋黃蝦,上枱聞到超香既蛋黃咸香味
蛋黃碎超正,雖然膽固醇超哂標,但又鹹又香,送白飯食一流!!
蝦頭入邊既蝦膏夠鮮甜,非常回味!!!
兩款特色菜之中最後揀左冰菜!!!因為真係未聽過又未食過
冰菜既葉同莖都好似有一點點水珠結左冰粘係表面咁非常咁奇怪一咬落有點軟身,但到中間部份就有纖維既爽,口感好有越。用蒜蓉去炒,食過有淡淡既蒜香,正
餐廳越食越多人,睇黎台式蝦真係十分受歡迎。
餐廳另一樣最好食既係甜品!!!!
所有味道既雪糕雪葩都用返相應果肉去載,感覺上好花成本!!同朋友分別點左柚子同椰子,但店員話柚子賣哂,問我地試唔試水蜜桃
非常好彩有得食隱藏menu既雪糕,緊係話好!!!!兩款雪糕都超好食!!雪糕既味道一啲都唔假,唔會過份甜之餘入口好滑好軟,超正!!
雖然大家都好飽,但都忍唔住要試多款雪糕!!!南瓜味比較淡,味道同食南瓜籽一樣。鍾意甜食既推薦食甜味重既生果口味