2021-11-27 3756 瀏覽
朋友為我補祝生日,問我想食啲乜?我揀點心放題。踏入十一月,好多酒店都加咗價,上網得知, 九龍海逸君綽酒店海雲天點心放題, 網上平台網上買票,每位祇需$168,現埸再俾茶錢同加一,埋單約$210位,呢個價可以任食,更有海景睇,算抵。分3個時段,我哋揀14:30下午茶時間,因為呢個時段應該無旅行團嘅旅客第一次嚟呢度飲茶,早到30分鐘攞個靚位睇靚景酒樓地方寬敞,適合婚宴,朋友話透過玻璃窗,睇住無敵海景同外面靚景, 未食已經心曠神怡,視覺享受一流呢度係scan QR code落單, 90分鐘用餐時間,但入座後60分鐘就截單。先嚟嘅都係甜點小食之類,蒸點就要等下推介豬肚及椒鹽豆腐粒,特別個豆腐熱辣辣,外脆內軟,鹹度適中其他小食:雲耳、中華沙律、鯪魚球、上湯菜苖👌甜點做得唔錯,黑金流沙包奶黃加鹹蛋黃無得輸桂花糕清甜,個人喜愛芝士蛋撻蝦腸👌薄薄一層咸蛋黃包住涼瓜,幾香口好食,但食多幾件感覺有啲膩,朋友欣賞鹹雞粥,話粥底綿同夠熱鮑汁鳳瓜炆得幾腍入味,但個汁太鹹同太油,乾燒伊麵夠乾身兩種蝦餃味鮮彈牙,但芫荽味唔太突出,燒賣亦是,蟹籽比芫荽優勝香芋排骨質地本唔錯,但排骨太肥,無乜廋肉網上訂位均有每人一隻蚊
朋友為我補祝生日,問我想食啲乜?我揀點心放題

第一次嚟呢度飲茶,早到30分鐘攞個靚位睇靚景

推介豬肚及椒鹽豆腐粒,特別個豆腐熱辣辣,外脆內軟,鹹度適中

其他小食:雲耳、中華沙律、鯪魚球、上湯菜苖👌

甜點做得唔錯,黑金流沙包奶黃加鹹蛋黃無得輸
桂花糕清甜,個人喜愛芝士蛋撻

蝦腸👌

鮑汁鳳瓜炆得幾腍入味,但個汁太鹹同太油,乾燒伊麵夠乾身

香芋排骨質地本唔錯,但排骨太肥,無乜廋肉

網上訂位均有每人一隻蚊型嘅鮑魚灌湯餃,鮑魚細隻但都幾腍同味道唔錯。

點心可以剩叫一件同細細件,可食多幾款。我哋掛住食,太多嘢祇叫咗一輪,最後漏單有冰鎮豬手,金絲蜜糖脆脆,桂花糕同牛肉腸,過咗時間,個女侍應竟然肯攞張點心紙俾我哋落單

我哋嗱嗱臨order左幾款甜點,金絲脆脆、綠茶同雲石芝士蛋糕,桂花蘆薈凍糕,甜點做得唔錯

雖然夠鐘,但都無催我哋,服務

下載咗張點心紙俾大家參考下

總括點心整體質素ok,但普通咗啲,精緻欠奉,比唔上我之前食過間咁好,朋友嫌部份唔係熱上,90分鐘限時的確食得比較趕,但勝在環境一流,維港景色盡收眼底,已值回票價。

2021-11-26
用餐優惠