2010-11-19 137 瀏覽
近日發現, 大埔墟越來越多麵包店. 是大埔人鐘意食麵包麼, 短短的廣福里及周邊, 已經有6間或以上包餅店. 而且間間都爆棚. 麵包店, 真係咁好做嗎. 是日, 齋妹過來一間我未食過的麵包店. 呢間, 原來做曲奇出名. 我們買了一包回家. 造就了呢一個曲奇餅評.$38一磅, 說平不平, 但又唔算貴. 飽餅店內外都人頭湧湧. 外面的, 當然是同我們一樣, 買曲奇的. 裡面麵包新鮮出爐, 自家製, 當然也極吸引啦. 曲奇, 擺滿成個櫃, 款色非常多. 我們都喜歡帶一點甜味, 所以特選了兩款有Jam夾心的曲奇. 香口, 甜美, 中間韌韌地, 有咬口.是香口的牛油曲奇, 不過牛油香未算十足的滿分. 新鮮的手製曲奇不太脆, 香口, 中間的Jam煙煙韌韌. 一咬上, 因為佢細細粒, 未必咁容易停得口. 味道香, 若牛油味更重, 相信會更加可口.哈! 執筆前想食多幾件, 發現大半包已被齋妹清空. 其實我只吃了十數粒.

外賣自取
$38 (其他)