2016-11-29 7045 瀏覽
我地一行六人,驚係銅鑼灣食晚飯會冇位,所以朋友特意致電訂檯但冇人聽咁我就用open rice裡面既book位功能book檯~第一次用,有D緊張我咁岩早到,就再安全D行去餐廳再confirm book位啦~年輕既侍應生好細心咁幫我mark低資料,話轉頭會睇返open rice update booking, 仲叫我放心~係附近行左陣,再行返黎睇下餐牌先~其實一開始我都唔係好了解食咩~只知道有川辣既食物~張餐紙上有分店既地址~咦~我原來都去過其中一間分店食烤魚BOR~睇餐牌其實都唔係好知食咩~剛巧店內有幾個顧客,望到佢地既食物係一大碗咁上檯餐牌上既"hotpot"並唔係打邊爐既意思香鍋即係師傅係廚房炒好,再送上檯~首先我地嗌左三個小食:虎皮尖椒紅油香口但唔辣,最辣係佢地核~但又唔係粒粒核都辣到跳舞~睇你好唔好運啦~椒本身都幾香甜既~乾煸四季豆咸咸肉碎,寧舍開胃~四季豆軟硬適中GOOD!酸辣木耳有驚喜~入口微酸,後來既辣味十分頂癮!食過唔停!好勒~到主菜:秘製醬香鍋我地揀左蝦、海帶、魚蛋、寬粉、茶樹菇得味道不太濃,香口我食左一蝦肉質麻麻,感覺不太新鮮經典香辣窩(小辣)我地揀左雞亦、豬扒、寬粉

係附近行左陣,再行返黎睇下餐牌先~

其實一開始我都唔係好了解食咩~只知道有川辣既食物~
張餐紙上有分店既地址~
咦~我原來都去過其中一間分店食烤魚BOR~

餐牌上既"hotpot"並唔係打邊爐既意思

香鍋即係師傅係廚房炒好,再送上檯~

首先我地嗌左三個小食:

虎皮尖椒
紅油香口但唔辣,最辣係佢地核~

但又唔係粒粒核都辣到跳舞~睇你好唔好運啦~

椒本身都幾香甜既~

乾煸四季豆
咸咸肉碎,寧舍開胃~

四季豆軟硬適中

GOOD!

酸辣木耳
有驚喜~

入口微酸,後來既辣味十分頂癮!

食過唔停!

好勒~到主菜:

秘製醬香鍋
我地揀左蝦、海帶、魚蛋、寬粉、茶樹菇得

味道不太濃,香口

我食左一蝦
肉質麻麻,感覺不太新鮮

經典香辣窩(小辣)
我地揀左雞亦、豬扒、寬粉、金菇、茄子等

十分香口,川辣感覺十足

小辣不太辣

又係十分之開胃之選~

雞亦係炸既,感覺不太匹配

相反金菇同茄子有驚喜~

佢地吸晒醬汁精華~

食完繼續再食~

黃師傅拿手清香魚
黃師傅拿手清香魚
魚微腥但冇骨,但湯底不太辣

配上白飯又有微妙既化學作用~

係極好食!

咦~個白飯都係驚喜喎~

口感硬得黎爽口一粒粒

而且有飯香味