2019-05-11 128 瀏覽
成日行過尖沙咀,每次都係幫襯平間麵店,今次約朋友出嚟,想同佢食啲好嘢,就一齊嚟到食台灣臭臭鍋。麗都六點幾,仲未到最繁忙嘅晚餐時間,所以店內人唔多,不過靜靜地坐得幾舒服,慢慢睇餐牌諗下食咩。最後決定點一個咖喱牛奶鍋,整個套餐$118,除咗一個鍋之外,仲包白飯或粉絲。見着餸菜慢慢滾起,香氣也隨之撲鼻而來。餐牌推薦以特定比例調配醬汁,有豆瓣醬、蒜蓉碎、辣椒油。香噴噴嘅咖喱湯底裏面有大大塊豚肉片,切成薄片,輕易咬開,吸收晒湯底的精華,咖喱味道香濃。台灣特色的魚糕有少少甜味,口感有少少煙韌,感覺不錯。鍾意食菜嘅朋友都有唔少選擇,鍋裏面本身有金菇同埋其他蔬菜🥬,配菜好豐富。餐廳越夜越多人,去到七點幾已經滿座,所以如果唔想等位嘅話,盡量早啲嚟啦。

見着餸菜慢慢滾起,香氣也隨之撲鼻而來。

餐牌推薦以特定比例調配醬汁,有豆瓣醬、蒜蓉碎、辣椒油。

台灣特色的魚糕有少少甜味,口感有少少煙韌,感覺不錯。