餐廳: 泰基隆
資訊:

2019-10-19 408 瀏覽
香港人加油 <懲罸泰基隆,燒雞腎必試! >😂深水埗 估唔到都幾多黃店 繼蘇媽同蕃茄師兄後 呢間同樣喺基隆街既泰基隆一樣, 其實1 年前我都食過一次 印像中係幾正 但今次心態唔同😂 由於太肚餓既關係 6 個朋友點左11 樣野 6,7 枝大啤 , 差唔多十杯泰式野飲 都係每人 24x, 一般人應該百零蚊 所以係十分抵食 👍🏻🍴海南雞半隻🐤半隻份量正常 個雞整得相當滑 雞胸都 ok如果凍多少少會更好 點 d辣醬 酸辣香 🌶都幾惹味 🍴生蝦 🦐生蝦都算厚肉生鮮 加生蒜 辣椒 我鍾意連埋底下既青瓜一齊食🥒大家要記得生蝦通常粒辣椒都有番甘上下辣 再點埋酸辣醬夠哂過癮😍 🍴燒鰂魚 🐟🔥鰂魚大大條 個皮唔食得 上層皮既鹽香落哂魚肉 魚肉比較煙靭彈牙 入面有好多香草增加香味🌿 點埋酸辣汁 襯啤酒正 🍴小食拼盤🔥春卷好香脆。入面有木耳蘿蔔粉絲 出面夠鑊氣 入面有口感 推介👍🏻蝦餅 出面可以再脆 d . 其實都夠脆 入面既蝦膠夠彈牙 都十分唔錯 🦐 札肉偏咸 肉質帶 d爽彈 要點蜜糖汁先得🍯最尾嗰個應該類似炸咸豬魚甘 都幾濃味 同香脆 點少少甜酸汁會好 d .🐽 🍴泰式椒鹽鮮魷🦑港式鮮
香港人加油
<懲罸泰基隆,燒雞腎必試! >😂

🍴海南雞半隻🐤

🍴生蝦 🦐

🍴燒鰂魚 🐟🔥

🍴小食拼盤🔥

🍴泰式椒鹽鮮魷🦑
港式鮮魷食得多 呢味泰式 比較多用炸蒜 紅綠椒一齊炒 帶有輕微濕度 但個鮮魷就炒得比較乾身 同香脆 椒鹽味都幾香 唔錯🔥

🍴串燒拼盤 🔥
豬牛雞 仲有平時少有既雞腎 🐤🐷🐮 雞肉比較彈牙 雞味都算濃 豬肉 個豬肉味幾香 牛肉好軟彈 應該係牛柳黎 三樣點 沙嗲醬都好正 個醬溝得幾好 , 而老板特登過黎提議 我地用酸辣汁點雞腎 個雞腎燒得好正 熟剛好又夠彈同入味 呢個必點 👍🏻

🍴炭燒豬頸肉🐷
豬頸肉未到超肥 少少肥 外面幾香脆 入面既豬肉味香濃 帶少少 juicy點下 d酸辣汁其實就好正🌶

🍴咖喱軟殼蟹 🦀
有洋葱 紅綠椒 既咖喱 一 d都唔辣 反而偏甜 軟殼蟹 就算浸住都幾香脆 而入面仲保留蟹肉汁 🦀另點既麵包 唔記得全名 係乜乜法包 包有 d香脆 最正係入面有芝士粒🧀 浸落去咖喱一齊食 好味

🍴冬蔭公湯 🍲
冬蔭公最緊要夠香濃 呢個整得十分唔錯 蕃茄辣椒香草 等等 湯底香濃 但口感唔厚 仲有大大件既雞脾菇 同蝦肉 🦐算落足料

🍴泰式菠蘿炒飯🍍
呢個有驚喜 炒得夠鑊氣 菠蘿肉熱得黎保留番酸甜味 肉鬆 🐷提子乾 等等 令到 飯每啖食落去更有層次感 👍🏻

🍴馬拉盞通菜🌿
呢個只要菜新鮮 再加埋 炒得夠鑊氣其實都冇得輸 我幾鍾佢既馬拉盞味幾夠咸香 如果多 d辣椒我會更滿意🌶

#泰國菜 #通菜 #菠蘿炒飯 #串燒 #生蝦 #蝦餅 #冬蔭功 #椒鹽鮮魷 #豬頸肉 #軟殼蟹

Score 平均分 <7.9/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#泰基隆
深水埗基隆街241 號地下
~~~~~~~~~~~~
2019-10-17