2021-04-30 31 瀏覽
$8豆腐花你食咗未呀?真係估唔到一豆花出咗咁多款口味咁平,一次試曬好多款都唔貴!好想食椒絲腐乳通菜?新鮮腐乳必買食豆腐花最緊要滑溜,入口即化,同有豆味,一豆花一定滿足香港人嘅口味。加上咁多款口味真係好適合貪新鮮嘅香港人,可以一星期唔同口味了!我最喜歡吃☕“薏米白果豆腐花”,沒想到加入煙韌的薏米,幾有口感,加上幾片白果也幾好食的,薏米可以去水腫,好啱我。如果識食嘅其實可以買一碗好香嘅☕淨芝麻糊,再去溝其他豆腐花,噉就唔需要落送的黃糖了。☕“薑汁豆腐花”有薑味,唔係想像中好辣的薑味,正如你鍾意食薑汁芥蘭一樣有薑味。☕仔仔食“花奶豆腐花”,好似忌廉口感。☕炎炎夏日怎少得一碗清熱解毒的“綠豆沙豆腐花”,我食了唔係好甜嘅綠豆沙豆腐花,突然之間有種降火和消暑嘅感覺。🥛$10豆漿分別有好多款,少糖、無糖、薏米和燕麥都有,連豆漿都好多元化嘅味道。我做了好簡單的“椒絲腐乳通菜”,重點原來新鮮嘅腐乳(小$23)好重要,我把我雪櫃另唔多新鮮的腐乳都唔食,佢辣椒不太辣,但係重好香又新鮮辣椒鮮味!首先把通菜用熱水灼熟上碟,然後大火把新鮮辣椒絲、薑蓉、蒜蓉用油炒熱,下5磚腐乳,等腐乳煎香後再加入雞湯,用鍋鏟壓扁腐
$8豆腐花你食咗未呀?
真係估唔到一豆花出咗咁多款口味
咁平,一次試曬好多款都唔貴!
好想食椒絲腐乳通菜?新鮮腐乳必買

☕仔仔食“花奶豆腐花”,好似忌廉口感。

我做了好簡單的“椒絲腐乳通菜”,

首先把通菜用熱水灼熟上碟,然後大火把新鮮辣椒絲、薑蓉、蒜蓉用油炒熱,下5磚腐乳,等腐乳煎香後再加入雞湯,用鍋鏟壓扁腐乳,就完成好濃厚腐乳醬了。

薏米白果豆腐花
芝蔴糊