餐廳: 八雲札幌拉麵
資訊:

2016-07-19 806 瀏覽
星期六做到5點,出到筲簊灣已經6點,倦到極點,想食碗麵,同朋友走入拉麵店。冷氣夠凍,地方也真寬敞,睇下餐牌,各式拉麵套餐及定食晚餐都是$90-100.都OK喎。我叫了鰻魚定食,麵豉湯是一般麵豉醬開水,有一兩粒小小百福豆腐粒,沒有什麼其他湯料,加番小小蔥花或海帶會開心D.白飯是一般貨色的珍珠米,有小小咬口,份量算多,一定夠飽。鰻魚有2大片,有炭烤味,洋溢醬油香,嫩口鮮惹味,唯獨若可比多D鰻魚醬汁,用來餸飯就無得頂。伴鰻魚的沙律是椰菜絲,我至憎,比晒朋友食。朋友叫了個牛油拉麵+餃子套餐,我吃了一件餃子,不過不失,豬肉新鮮冇渣吾嚡口,冇乜肥肉但依然嫩滑,餡料多菜感覺健康,皮也薄薄有微微煎過,不甚上色,也缺乏烤香,不算金香可口。牛油拉麵真的有大塊牛油鋪面,豐富了湯底濃度,朋友話湯底不油膩,但又沒有牛油香,麵底有彈性好咬口。這裡上菜也快手,即叫即做,大慨15分鐘啦。肚鵝可食雞旦充饑,毎檯一大籃,免費供應,朋友連氣食了2隻,我見size一般,賣相又無特別所以無理會,朋友話有旦香喎。
鰻魚定食
白飯是一般貨色的珍珠米,有小小咬口,份量算多,一定夠飽。
牛油拉麵+餃子
這裡上菜也快手,即叫即做,大慨15分鐘啦。
2016-07-16
10 分鐘 (堂食)
牛油拉麵+餃子