2020-08-07 2635 瀏覽
唔好以為傳統中菜一定係好很藍食,中菜都有好好嘅選擇!傳統上海菜嚟講除咗有喺觀塘嘅上海榮華川菜館,仲有位處於香港仔大街嘅上海天龍樓!舖仔細細,成日都出現人龍。上海天龍樓屹立香港仔超過20年,有興趣食上海菜嘅話一定唔可以錯過!
😋 生炒三鮮 $98 |京蔥爆鱔片 $128 |火腿津白 $82先講呢三味小菜!生炒三鮮同京蔥爆鱔片都幾有鑊氣,feel到嗰種經過熊熊烈火百度高溫嘅激情🔥 三鮮即係魷魚、蝦同肉絲,感覺有啲似高級版小炒皇。京蔥爆鱔片睇落好深色但都唔係好鹹,仲帶點點甜味,鱔片好大片同埋有好多塊,都幾爽口同唔會炒到腍晒~ 而火腿津白呢,津白好清甜,不過火腿就真係鹹咗啲。
😋 鎮江肴肉 $72 鎮江肴肉喺上海菜嚟講都算係必食嘅頭盤小食,話說好似係江蘇十大經典名菜之一,係豬蹄部分,凍食嘅,細細嚿好似嚿磚頭咁,除咗肉之外仲食到啲好似啫喱嘅嘢,呢一部分係上湯豬皮膠,用湯汁同埋新鮮豬皮煮成。記得要點醋食呀!酸酸地凍凍地幾開胃㗎😝 😋 酸辣湯(例牌)$70酸辣湯類似係酸辣嘅碗仔翅咁,材料有蝦仁、豆腐、木耳、蛋絲等等,$70一煲都幾大煲,多到4個人都飲唔晒~ 呢個酸辣湯都唔錯,因為係真係辣嘅!因為

京蔥爆鱔片
生炒三鮮
火腿津白

😋 鎮江肴肉 $72
鎮江肴肉

😋 酸辣湯(例牌)$70
酸辣湯類似係酸辣嘅碗仔翅咁,材料有蝦仁、豆腐、木耳、蛋絲等等,$70一煲都幾大煲,多到4個人都飲唔晒~ 呢個酸辣湯都唔錯,因為係真係辣嘅!因為小編以前喺其他上海舖飲過唔辣嘅酸辣湯飲到勁嬲😂
酸辣湯(例牌)

值得一提嘅係一入到去坐低,侍應就會畀一碟花生同一碟蕎頭我哋做開胃前菜。可能唔少人都未聽過蕎頭係啲咩,蕎頭係蕎菜嘅根部,用糖、米醋等材料醃一段長時間,食起上嚟酸酸哋勁爽口。十幾年前去普通酒樓飲茶都會有,但最近十幾年大型連鎖酒樓集團興起,好似美X、富X、稻X呢類酒樓就埋沒咗好多香港嘅酒樓傳統,搞到今時今日去酒樓竟然仲可以食到日式秋刀魚,簡直不倫不類。傳統文化需要香港嘅新一代繼續努力去傳承,加油啊香港人💪🏻

45 分鐘 (堂食)
京蔥爆鱔片
生炒三鮮