2022-07-17 48 瀏覽
疫情咁耐,已經好耐冇去旺角街頭掃街,今日難得幾口子出嚟行吓,路經呢間小食店,就湊熱鬧比小朋友認識咩係香港傳統小食。佢似乎主打炸大腸,雖然我平時都唔係特別喜歡,不過都叫串黎試吓,外皮都炸得夠脆,$16有切開五舊一串。臭豆腐$10一磚,老實講就唔係好臭,不過都外面都炸得夠脆身,加埋甜醬辣醬都OK嘅。另外有碗仔翅同埋生菜魚肉, $22一碗,都幾大碗,魚肉好多,碗仔翅唔記得落醋,感覺淡咗啲。掃街當然唔少得咖喱魚蛋同燒賣,魚蛋係細細粒嗰款,燒賣都幾好食,再加咗墨魚、牛柏葉和牛丸,都幾爽口彈牙,唔錯嘅。本身帶住小朋友掃街就唔係太方便,點知呢度咁岩隔離有個公共空間仲有枱櫈可以坐低,有別有一番風味。

外賣自取