2011-09-16 74 瀏覽
一行四人去食泰菜,可能剛中秋節完畢d食肆大多唔洗等位,一去到大把位!點左幾個香港人成日叫個幾樣,冬陰公;豬肉生菜包;飛天通菜;迷你拼盤;菠蘿炒飯。因無咩人d菜好快就上啦,試淡冬陰公先,賣相唔錯,味道好港化,唔太酸唔太辣,太多配料碎影響口感。之後就到生菜包,生菜洗得好乾淨去左尾部,咁就唔會怕有泥,唔酸唔夠香料,但都好味的。接住就是飛天通菜,夠鑊氣,夾脆唔老,不過唔夠辣。之後就黎菠蘿炒飯,肉鬆同腰果分開上,炒飯夠乾身,一粒粒,味夠,加埋肉鬆更香口。最後到迷你拼盤,有蝦餅魚餅同香葉雞,蝦餅唔會炸得太乾又彈牙,香葉雞就乾左d感覺好熱氣。overall其實都幾好食,但滿足唔到食泰國菜既感覺,因係集團式經營,會切合香港人口味,好港式既味道,食物的香料同調味都好似減輕了。如果想食正宗既泰菜可能去九龍城會好d。不過都幾貴,咁細碗冬陰公已經要75蚊,但如果想坐得舒服呢到都係一個不錯既選擇。

味道好但有好多渣
2011-09-14