2018-12-21 81 瀏覽
我發覺冬天特別多好野食尤其是呢間洪鼎重慶火鍋🍲 質素高到在場朋友都讚不絕口!首先鍋底有辣有唔辣,照顧一d唔多食得辣既香港人 例如我。 但一場來到一定要試下重慶特色,於是我地order左正宗洪崖洞麻辣鍋🌶🌶🌶 + 野菌湯 鴛鴦鍋。單係個火鍋醬油碟已經令人眼前一亮:一邊係調教好最合味道既比例,另一邊係隔油網,店主話係方便客人隔一隔油,享受美食之餘又健康! 裝修有跟重慶屋既牆身設計,天花燈有重慶俚語,仲有得意地有game玩: 如果客人可以講出標準重慶俚語,就送一個生啤塔,6位以上即有紅酒🍷/白酒🍶一支! 又有得食又有得玩! 👏🏻👏🏻👏🏻 idea 💡 唔錯! ( 好可惜我唔識重慶話😂😂😂🙈🙈🙈 )開餐啦!打邊爐之前建議可以先飲野菌湯,再慢慢落火鍋料。名貴菌類另上,均真均真👍🏻👍🏻 湯🥣就清清地,但菇味🍄好濃! 蝦滑🦐真係不得了!係原隻蝦手打架! 勁彈牙勁滋味! 我第一次食咁真材實料既蝦滑!認真驚喜麻辣炸響鈴🔔(微辣)必食!好新鮮,皮簿鮮滑。黑松露水餃🥟 香到噴汁鮮活魚石蚌刺身,我好少食魚生但都被距征服左 因爲真係勁勁勁鮮甜!斜厚切令口感更實在,重點係堅平! $128成條!安格斯Prime級牛
我發覺冬天特別多好野食
尤其是呢間洪鼎重慶火鍋🍲 質素高到在場朋友都讚不絕口!

首先鍋底有辣有唔辣,照顧一d唔多食得辣既香港人

裝修有跟重慶屋既牆身設計,天花燈有重慶俚語,

開餐啦!打邊爐之前建議可以先飲野菌湯,再慢慢落火鍋料。

手打鮮蝦滑

麻辣炸響鈴🔔(微辣)必食!好新鮮,皮簿鮮滑。

黑松露水餃

黑松露水餃🥟 香到噴汁

活石蚌

鮮活魚石蚌刺身,我好少食魚生但都被距征服左

安格斯prime級牛小排

安格斯Prime級牛小排 正到一個點!由花紋就睇得出有幾靚,結果又係一秒清倉

鴕鳥肉

鴕鳥肉就厚切,口感好實在。

另外貢茶豬肉丸🍡,貢茶粒爽甜,肉質鮮味,食得出堅手打,不是麵粉的。

所謂飲飽食醉,當然唔少得清酒啦!賀茂鶴 一滴入魂 純米吟釀 ,一聽個名以為係一秒即醉d friend,但又唔係喎!反而好清甜順滑,入口好舒服😌 愛上了,我飲左NNNNN多杯!平時其他都係一杯半杯。 呢支飲極都仲想飲!

賀茂鶴  一滴入魂  純米吟釀

大家都知麻辣鍋係越煲越辣架啦,竟然有杯甜品相克wo!!! 紅糖繽紛冰粉(神奇解辣)
賣相好靚,冰粉好似啫喱狀,但口感介乎啫喱VS 大菜糕VS薯粉,好特別
有黑白芝麻花生🥜等配料,
紅糖繽紛冰粉
飲落有花生糖vs麥芽糖既味,又真係即時條舌平靜返,完全唔覺辣! 難怪賣$78,但我覺得值,因為好正。

手打鮮蝦滑
黑松露水餃