2020-04-25
日本美食對於香港人嚟講相信一啲都唔陌生,今次嚟到大角咀覓食,竟然嚟到一間日式刺身壽司小店!可能時候尚早嘅關係,平日夜晚只要Walk In就可以,而坐位亦尚算寬敞。對於日式刺身壽司嚟講,築匠可以話係性價比之選,食物質素亦絕對唔係爭鮮之流!魚生飯 - 三文魚、油甘魚、帆立貝魚生飯嚟講唔係特別出色,三文魚同帆立貝只能講係一般水平,反而油甘魚比較新鮮,脂肪比例亦唔錯!壽司 - 三文魚腩、炙燒三文魚腩、拖羅、海膽三文魚腩完全夠肥,有入口即溶感覺,而炙燒三文魚亦燒得啱啱好,唔會有過燶或者未燒夠嘅感覺。反而拖羅略嫌可以再肥啲,但以呢個價錢嚟講算相當超值!值得一提嘅係海膽壽司,加拿大海膽非常新鮮,而且入口亦唔會有任何苦味,味道亦好甜同埋幾Creamy串燒 - 雞軟骨、甜薯、牛舌串燒方面其實味道係相對出色,雞軟骨食落唔單只香口,而且亦唔會太咸同有油膩感,絕對值得一試。而甜薯同牛舌上碟時雖然有少少凍左,但味道依然不俗,牛舌亦十分淋同埋厚切!燒物 - 三文魚鮫最後我哋都點咗一個三文魚鮫,份量嚟講絕對夠大件,味道唔錯,亦唔會太乾太油!*其實除咗食物質素,呢度嘅服務亦都係水準十分高,唔講會以為去咗日本!侍應哥哥
魚生飯 - 三文魚、油甘魚、帆立貝
壽司 - 三文魚腩、炙燒三文魚腩、拖羅、海膽
串燒 - 雞軟骨、甜薯、牛舌
燒物 - 三文魚鮫
*其實除咗食物質素,呢度嘅服務亦都係水準十分高,唔講會以為去咗日本!侍應哥哥雖然一人分析幾角,但係全程都keep住好好笑容同埋每個動作都好細心,喺生活節奏咁急速嘅香港實在係難得一見!
味道 ⭐️⭐️⭐️
服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️