2018-11-04 164 瀏覽
Via Tokyo係常食抹茶雪糕之一,今日中午嚟食個lunch tea!抹茶卷 $40目察好似好乾,食落又唔會,反而有點微濕同氣泡咁。抹茶cream就細緻同爆料,配茶一齊食唔錯。卷三卷都滿cream,又唔會好肥油感覺。宇治抹茶芝士蛋糕 $48相比起抹茶卷,抹茶芝士蛋糕就比較失色點。蛋糕底係軟既,芝士比較重個質感,唔好唔會係芝士味蓋過抹茶。抹茶味同芝士half half,適合愛芝士之人同食抹茶資歷唔多既人。黃豆粉白玉紅豆抹茶雪糕 $56除咗有黃豆粉之外,仲有黑糖。黃豆粉加係雪糕上面有種清甜嘅感覺,估唔到同抹茶既微甘配合到。白玉小丸子彈牙軟林林,好cute既感覺,本身淡口。但加雪糕就味道提升。滿月綠茶芭菲 $81佢雪糕口味可以轉焙茶、焙茶牛奶or焙茶抹茶mix,我地擇左最後者。上層有抹茶餅、抹茶蕨餅同小丸子抹茶餅實淨乾點,要加埋雪糕食,幾脆口。蕨餅好重抹茶甘味,多茶粉!中層有紅豆、cream、雲呢拿雪糕紅豆係欣賞既,軟綿綿。底層有caramel脆脆同啫喱食到底好飽了同比抹茶焙茶雪糕塞滿味蕾,脆脆ok反而係啫喱淡口。Hot焙茶latte $43愛飲咖啡既朋友表示驚喜,無諗過加茶混入唔會遮住咖

抹茶卷 $40

宇治抹茶芝士蛋糕 $48

黃豆粉白玉紅豆抹茶雪糕 $56

滿月綠茶芭菲 $81

上層有抹茶餅、抹茶蕨餅同小丸子

中層有紅豆、cream、雲呢拿雪糕
紅豆係欣賞既,軟綿綿。

底層有caramel脆脆同啫喱

Hot焙茶latte $43
愛飲咖啡既朋友表示驚喜,無諗過加茶混入唔會遮住咖啡味,有一種為咖啡添濃郁既感受。

香矛檸檬薑茶$30
岩哂食完甜品飲,清口氣同味道好舒壓咁,nice afternoon
下午茶
  • 抹茶蛋卷