2019-04-15 23 瀏覽
唔使去日本都食到正宗嘅牛骨湯底拉麵!☺️ 話說之前喺日本嘅原宿,食過一間人世嘅牛骨湯底拉麵店。估唔到喺香港都可以食到!喺尖沙咀金巴利道,行去韓國料理街的方向,泊滿車的斜路裏面有一間幾有日本特色嘅拉麵店 - 一盛極牛。店入邊好多日本古老的海報,播著日文歌,恍如去咗日本一樣。主打兩款拉麵,分別是極牛和白牛。極牛就是普通的牛骨湯底,而八歐洲是用上了白松露。面底可以選擇硬、普通及軟,伊面底就是使用了來自日本的南天製麵,用日本的麵粉、雞蛋等等材料,造成獨一無二的真空雞卵麵。牛肉方面,用上日本熊本県的「和王」,同和牛一樣都係經過有關當局評選,飼養28個月,並獲得A5/A4等級。除了和牛刺身,可以選擇灸燒!和牛由一份到三份任君選擇。我這碗極牛,就是選了一半和牛刺身一半灸燒牛肉,和牛刺身食落好嫩,亦都冇腥味。另外店入邊的牛丼也令人驚喜。由$40起已經有交易,加多隻來自日本的生雞蛋,充分吸收了牛肉汁的洋蔥,加上日本的珍珠米,適量的香蔥,入口每一啖都好滿足。這一間小店,有拉麵到飯的質素,都充滿着驚喜,雖然地點有少少偏離地鐵站,但係行多幾步可以食到如此美食,即的確值得一去。

店入邊好多日本古老的海報,播著日文歌,恍如去咗日本一樣。