2023-05-28
香港好少見到呢種燕三条系拉麵,特色之處就係湯頭上面會加上一層豬背部油脂🐷等啲湯冇咁易凍,而湯底就加入咗魚乾同其他海鮮熬煮而成🐟如果原味嘅話背脂嘅份量可以增量,見過有啲圖片成碗都係白色,我就唔敢挑戰喇🙈丸目Black $108 + $10春季期間限定嘅丸目Black,呢碗嘅湯底特別加入咗黑椒同埋蝦油🦐所以成碗都係黑色,雖然Menu寫住係辛口,但係入口嘅辣味主要係胡椒嘅微辛,係幾容易接受到嘅辣😌湯底偏濃味,仲加入咗大量嘅蒜蓉同乾蒜,令湯底更加惹味🧄蝦油嘅味道相對就冇咁突出,可能個湯底本身已經好重口味嘅關係,背脂嘅存在感都唔係太重,呢款拉麵配料嘅份量都幾多😆豬腩肉片有成7-8塊,食極都仲有🐽而麵質就係比較粗身嘅曲麵,幾有咬口,索晒啲湯汁嘅味道,仲可以自由選擇硬度,另外我亦都加咗隻糖心蛋,味玉煮得啱啱好🍳蛋黃呈深橙色,非常誘人😋配菜仲有大量嘅芽菜同埋香蔥,可以中和一下湯底嘅油膩,對我嚟講呢種偏重口嘅拉麵湯就難啲飲得晒🤣靜岡蜜瓜梳打 $20呢度一坐低就會比一大壺冰水🧊呢種做法唔錯,亦都有幾款飲品嘅選擇,今次就叫咗比較特別嘅蜜瓜梳打🍈蜜瓜嘅味道比想像中自然,冰冰涼涼咁好啱配埋拉麵飲🤩
丸目Black $108 + $10
靜岡蜜瓜梳打 $20