2021-11-14
約咗朋友放工去打邊爐,環境充滿香港懷舊特色,包括霓虹燈牌、紙皮石地板等等,仲會播放懷舊金曲,營造香港八九十年代的氣氛,幾特別。花雕醉雞美人鍋火鍋湯一到,店員就建議我哋先飲湯,湯底味道幾重藥材味,酒味溫和,同藥材協調得幾好,感覺幾滋補,另外有半隻雞,雞肉處理得幾乾淨,放落湯底煮一陣就食得,雞肉都幾滑,雞皮有彈性,味道幾鮮。極級封門柳封門柳啱晒打邊爐,肉味濃而且脂肪唔多,放入火鍋裏面淥一淥就已經食得,入口滑溜。桂花蚌桂花蚌食落新鮮,嫩口同爽脆鴛鴦滑我哋揀咗蟹籽蝦滑、黑松露墨魚滑,蝦滑爽口彈牙,加上蟹籽索索聲口感更豐富,幾鮮味。黑松露墨魚滑同樣爽口彈牙,食到淡淡嘅黑松露味,味道都幾夾。即炸響鈴一上枱熱辣辣,好大條,脆卜卜,好香口,另外仲有甜酸汁俾我哋點,食落唔會好油膩。另一種食法,放落火鍋,浸幾秒,口感外軟內脆,好索湯汁,都唔錯。炸芋頭份量都幾多,外皮幾脆,入口軟糯帶甜,芋味濃。蜂巢豆腐豆味幾香,吸收哂啲湯汁,好正杞子圓肉桂花蜜係餐廳自家製,清甜滋潤,打邊爐啱飲糖不甩好得意嘅鯉魚造型,店員會先比客人打卡,之後放到原先打邊爐嘅湯底裏面煮一陣,之後剪成細細舊,沾上花生碎、芝麻同椰絲等,口感煙韌,
花雕醉雞美人鍋
極級封門柳
桂花蚌
桂花蚌食落新鮮,嫩口同爽脆
鴛鴦滑
即炸響鈴
炸芋頭
份量都幾多,外皮幾脆,入口軟糯帶甜,芋味濃。
蜂巢豆腐
豆味幾香,吸收哂啲湯汁,好正
杞子圓肉桂花蜜
係餐廳自家製,清甜滋潤,打邊爐啱飲
糖不甩
好得意嘅鯉魚造型,店員會先比客人打卡,之後放到原先打邊爐嘅湯底裏面煮一陣,之後剪成細細舊,沾上花生碎、芝麻同椰絲等,口感煙韌,而且充滿花生同椰絲香。
啫喱
係兒時回憶嘅啫喱,傳統嘅啫喱加上花奶,啫喱係青檸味酸酸地幾開胃。