2020-01-02 141 瀏覽
#cassiegoyuenlong-今日瘦編係元朗行街路過依間冠環球,見到有新鮮出爐嘅齋雞粒,就忍唔住買左一包試下($40半磅)。依間港澳冠環球食脯專家係家族式經營的,依家已經傳到去第3代傳人。😻-齋雞粒可以話係香港地道傳統小吃之一,但已經賣少見少。細細粒,好硬好實就係其特色,經過醃製而成,味道偏濃,帶點乾身,外層帶輕微脆脆,咬嘅時候都要幾用力,就係過癮之處。而依間嘅齋雞粒因為新鮮製,鬆軟香甜,無論顏色味道較機製的鬆化,食一口就會上癮停唔到。🤗-另外冠環球的豬肉乾都是新鮮即製,不會大量存貨,不加添加劑和色素,故更鮮味健康。我就揀左特級豬肉乾($150/磅),好惹味,夠咬口,買翻屋企慢慢食。🤓-味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)抵食評分▶️️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)回購評分▶️️️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)-➡️ 港澳冠環球食脯專家有限公司 (元朗)📍 元朗元朗大馬路34E號任安樓地下-IG: cassiecwy/ cassiegetfat-
#cassiegoyuenlong
味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
抵食評分▶️️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
回購評分▶️️️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
➡️ 港澳冠環球食脯專家有限公司 (元朗)
📍 元朗元朗大馬路34E號任安樓地下
IG: cassiecwy/ cassiegetfat