2019-04-22 698 瀏覽
我諗經常幫襯開太安樓嘅朋友仔多數都會對哩一間台式嘅甜品糖水舖🍨一啲都唔陌生。多數材料都堅持人手製作,不含人工色素、防腐劑同其他添加劑❌,全人手使用天然原材料製作而成,就好似芋圓同粉粿。而且份量多又用心製作,所以吸引到唔少附近居民甚至遠到跨區而來既朋友仔,好似我咁成為忠實粉絲。🥺-今次已經係第四次幫襯,點左五種黑糖刨冰$42,揀左芋圓、仙草凍、芋頭、蘆薈同粉粿。落完單後就等左大約十五分鐘左右,始終小本經營,所以要等一下。好大既一碗冰🍧,三個人分享都絕對可以,而且配料非常足,每一啖都好滿足喔!黑糖漿配上冰加堆配料超級透心涼❤️芋圓有芋頭、蕃薯🍠、綠茶🍵、紫薯味,隻隻都好有味道完全食得出咩味打咩味,唔會好似坊間咁完全無味,口感好煙韌就算係冰下面都唔會因為凍左❄️而變硬,每款都有四粒左右,超級推介。至於,粉粿今日係朱古力口味🍫,好濃郁既朱古力味,口感好似糕點咁,唔算好甜岩岩好。芋頭處理得都好好,煮到好軟身又起沙。另外,仙草真係非常嫩滑,滑到成日sir出匙羹,而仙草味都好突出,完勝⭕️。每一款配料都係信心出品,誠意之作,係香港可以食到哩種古早台灣味非常滿足,真心值得一試😋!-

• 五種冰