成日都聽人講,香港有間超有人氣嘅曲奇店叫曲奇童話🎉,今日終於有機會去探個究竟啦!行度門口就已經俾濃郁嘅黃油香味吸引住,想食嘅心情即刻飛上雲霄☁,唔怪得咁多路人都忍唔住行入去啦👏👍🤩今次我專登買咗佢哋嘅招牌蝴蝶酥同手工曲奇,哇!試完之後,簡直想原地封神😎!先講蝴蝶酥,外形精美到唔似真嘅🦋,好似一隻隻即將展翅高飛嘅蝴蝶,咬落去 “嘎吱嘎吱”,超級酥脆,每一口都好似蝴蝶喺舌尖上翩翩起舞💃一口咬開,牛油嘅馥郁香味瞬間爆發,混合住微微嘅香甜🍬,口感層次豐富到令你想尖叫🤤,食完一塊,手已經不由自主伸向第二塊,根本停唔下來😜再講手工曲奇,呢個真係令我大開眼界😍👏個黄油味濃郁得嚇死人🥛,一放入口,醇厚嘅牛油味即刻充斥住整個口腔,好似被幸福嘅味道包圍🤗而且最正嘅係,甜度調得啱啱好,一啖接一啖,完全唔會覺得膩,反而越食越上癮😋,每一口都感受到烘焙師傅嘅匠心獨運,同出面普通曲奇一比,高下立判,唔怪得日日都排長隊啦👫曲奇總體確實有少少貴💸但靜下心嚟諗下,呢份貴其實好值得👍好似手工曲奇,用嘅牛油肯定都係頂級貨,先可以做出咁濃郁醇厚嘅味道🥇蝴蝶酥嘅製作工藝更加唔簡單,要做到咁酥脆又多層次的口感,師傅肯定花咁少心血
👍🤩
曲奇總體確實有少少貴💸
但靜下心嚟諗下,呢份貴其實好值得👍好似手工曲奇,用嘅牛油肯定都係頂級貨,先可以做出咁濃郁醇厚嘅味道🥇蝴蝶酥嘅製作工藝更加唔簡單,要做到咁酥脆又多層次的口感,師傅肯定花咁少心血💦再加上成間店嘅精美裝修、超有心思嘅包裝🎁,買返屋企或者送親朋戚友,都好有面子🤝花多少少錢,換嚟咁高質嘅享受,實在好抵呀🤗
👏🤝
包裝方面真係冇得彈💯!盒裝設計精美到令人咋舌😮,童話圖案靚到可以做明信片📸,拎出去送人,保證畀足對方面子🤩。而且每塊曲奇、蝴蝶酥都有獨立包裝,方便隨身攜帶,唔怕搞爛,又乾又淨,好衛生👍。店員嘅服務態度亦都一流,入門就熱情打招呼🙋‍♀,有問必答,仲主動邀請試食,全程令你覺得自己好似 VIP 一樣👑,真係要大大聲講一句:“做得好!”👍
不論係甜品控🍰,定係想揀份靚手信🎁,這度都絕對唔會失望。我已經決定將佢列入我嘅常訪名單,下次一定會再嚟幫襯,你哋都唔好錯過啦🤝
外賣自取