壽喜燒喺香港唔算係好主流既日本料理,香港可以食到壽喜燒嘅餐廳唔算多,如果大家鍾意食壽喜燒嘅話,應該一兩隻手數到香港出名或者好食嘅壽喜燒,今次介紹嘅呢一間,大部份人都覺得佢好食,不過個個都一定認同,佢一定係最難book既壽喜燒。すき焼 森喺2017年係中環嘅荷李活道開業,餐廳主打關西風既壽喜燒,之後陸續喺卑利街同歌賦街開分店,喺中環總共有三間分店,因為老細兼總廚Mori san係一個日本師傅,姓Mori,所以餐廳就叫すき焼 森。Mori san喺日本已經從事日本料理多達二十幾年,今次係專程來港主理呢間すき焼 森日本料理。 餐廳出名除咗好食之外,仲係非常之難book位,即使有三間分店,都係長期Full Booking。すき焼 森主要提供日本關西壽喜燒(Sukiyaki)、涮涮鍋(Shabu Shabu)同限定Omakase套餐,用上最優質既和牛同日本直送食材,呢度嘅師傅都係經過日本資深師傅訓練,還原最原汁原味既關西風壽喜燒。每枱客人都會有一位師傅負責席前烹調、介紹每一道菜食材同產地,絕對係周全嘅料理體驗。咁大家究竟知唔知壽喜燒係咩?壽喜燒其實係起源喺日本江戶時代既關西地區,因為宗教影響,只

咁大家究竟知唔知壽喜燒係咩?壽喜燒其實係起源喺日本江戶時代既關西地區,因為宗教影響,只有天皇先可以食肉,一般平民係冇辦法品嚐,所以農民會偷偷地殺畜,用農具去加熱生肉,すき指既就係鋤具。 之後受到西方思潮影響,變到人人都可以食肉,壽喜燒就開始普及,仲會搭配蔥、味噌、醬油、砂糖一齊煮,去除牛肉既腥味,仲會加蛋汁令到牛肉更加滑嫩。咁樣睇壽喜燒係來自關西,不過時至今日,壽喜燒其實已經有關西風同關東風,咁究竟兩個有咩分別。

關東風係類似打邊爐既做法,首先將醬汁味道調好,再將啲肉倒落去醬汁度煮,以鍋物式上台,不過又無shabushabu咁多湯。而關西就類似燒肉嘅做法,係汁煮、半烤半煮既做法,首先將塊肉係一個淺啲既鐵鍋煎香,再調味,醬汁唔會咁多,有啲餐廳仲會落糖,每一片牛肉獨立咁煎煮,所以肉味會比較集中,唔會去晒湯底入面。前者對烹調既次序同細節無咁講究,後者就好考驗師傅嘅技術。好似我上面講嘅壽喜燒歷史,正宗嘅其實應該係關西風壽喜燒。

因為關西風呢一種做法味道比較濃郁,有啲人會覺得太過重味,覺得太膩,所以餐廳用嘅滋賀縣既A4級別近江牛,而唔係用最肥嘅A5和牛,相比起尖沙咀用A5和牛既壽喜燒名店日山。不過近江牛其實同松板牛、神戶牛稱為三大和牛,係300幾個品牌牛肉之中脫穎而出,而且係有最耐歷史嘅牛肉品牌,甚至係和牛比賽羅過獎,一隻近江牛身價可以去到一千萬日圓。

餐廳會決定用A4級別近江牛,除咗係因為唔想太過油膩,Mori san話之前試過用日本唔同產地嘅牛做食材,不過整體都唔夠而家用嘅近江牛好。餐廳都堅持所有肉類,無論係牛定係豬,都唔用機器切割,全部都係人手一塊一塊咁切,因為係手切先可以保持和牛同豚肉既肌肉紋理,唔會破壞肉質入面既脂肪,令和牛同豚肉更加好食。Mori san表示餐廳嘅和牛同豚肉每一片都係鮮紅色,係燈光照耀下閃閃生輝,令人食慾大開,反而如果用機器切既話,色澤就會變得暗淡無光,賣相大打折扣。

之後就到最重要嘅book位,食呢間餐廳係唔可以Walk in,一定要book位,Booking喺每一個月嘅1號開放,你可以嘗試打電話,不過我自己試過打幾十次都冇人聽,網上有人話甚至打過過百次先有人聽,所以最穩陣嘅方法就係每個月嘅1號係佢開門嗰時排隊book位,會開放下個月嘅Booking。我係1月1號個時去book位,餐廳係12點開門,12點去到嗰時已經差唔多有20幾人排緊隊,排左九個字終於入到餐廳,有啲似interview,佢哋會有二月嘅form mark低你想book幾多號嘅咩時間,如果係食壽喜燒要講定,如果大家想食多啲種類嘅牛,建議book夜晚。原本我係book咗夜晚,不過因為疫情關係,政府禁晚市堂食,原本我以為冇得食,不過餐廳主動打電話俾我,話可以幫我轉做晏晝時間或者下個月,最後我就轉咗做同日嘅12:30食。

餐廳喺中環嘅蘇豪區,如果搭扶手電梯可以去到大館門口之後向上環方向行,餐廳其實喺PMQ隔離條街,可以見到對面有間dough bro。餐廳嘅門面唔算突出,冇好誇張嘅門牌,係黑沉色嘅門面,可以影得出餐廳嘅係靠地下一個楓木座地燈箱寫住すき焼森,同埋門口掛咗牌寫住すき焼森既布。餐廳有一道面積唔大既玻璃牆,可以睇到入邊室內嘅環境。

餐廳嘅環境裝修比較平實,以木做主調,裝修比較低調,配上淺黃色燈光,整體環境整潔,牆上有唔少日本瓷器工藝品作為裝飾,有幅實木手繪屏風,加上天花既圓球型同紙吊燈,似一間壽司店嘅格局。枱同枱之間距離適中,唔算太密,有分開散枱同埋吧枱位,位置唔算多,得大約24個位,有三張四人枱、兩張兩人卡位同埋八個吧枱位。因為餐廳係席前料理,所以坐兩邊都一樣,下面嘅枱坐落就會比較舒服啲,坐吧枱位就有食omakase既感覺。

呢個時間去到唔係座無虛席,心諗呢一間唔係Full Booking?咁係因為每個師傅會負責每一枱嘅席前料理,所以同一個時段我諗得三、四台左右。

每張餐枱其實搵唔到壽喜燒同涮涮鍋用既火爐,原來佢係嵌左入張枱入邊,有木板蓋住。
1997 瀏覽

Menu非常簡單,晏晝會有Sukiyaki Set ($580) 同Lunch Set,Lunch Set分別有四個餐($180-290)。而夜晚除咗有Sukiyaki Set($680)、Shabu Shabu Set($680),仲有一個Omakase Set($1480)。唔同分店個價錢會唔同。另外門面仲有一個外賣自取一人套餐,$480包括150g和牛、日本野菜、御飯或烏冬、漬物同赤面豉湯,一樣可以揀Sukiyaki Set同Shabu Shabu Set。
🥩 Sukiyaki Set 💰680 (Dinner Courses)
呢度既Sukiyaki首先有得揀牛或者豬,晏晝價錢係580,夜晚係680,分別就係食既部位有啲唔同,晏晝都係四片肉,一樣係A4近江牛,不過係兩片西冷、兩片牛肩,所以晏晝係食唔到肉眼同兩款唔同嘅牛肩、同埋晚市嘅前菜會比較豐富。另外聽講因為客人主要係食牛,豚肉存貨唔多,所以如果想食要喺訂位個市問吓存貨。題外話,係開店個時,晚市套餐價錢已經係680,即係四年間都冇加過價。另外夜晚佢仲有一個Omakase Set要1480,其實係dinner set再加上其他好似長崎縣生蠔、北海道海膽、牛肉刺身、備長炭燒鹿兒島A5和牛柳、昆布蒸赤睦魚等,會按季節而變。

夜晚Sukiyaki套餐包括前菜、茶碗蒸、四個唔同部位既肉、蔬菜、蛋牛飯同埋甜品,可以另外加$100多一份牛舌。
🥦 前菜 (👅: 8/10)
前菜
首先前菜係蠶豆、千葉縣菜之花同炸海老芋,呢度嘅前菜會按季節更換,抹擺盤同份量都精緻。

蠶豆、千葉縣菜之花都係冷盤,而炸海老芋係熱,菜比較清新,當中最出色嘅係炸海老芋,炸到外層夠薄,咬落脆身,入面軟糯,食落係芋頭嘅甜味,甜味夠天然。
🥚 蒸物 (👅: 8/10)
蒸物
茶碗蒸都會按季節更換,之前係櫻花蝦蒸蛋,今次嘅茶碗蒸上面係松葉蟹肉、海藻同薑蓉,師傅提醒要撈勻嚟食。

蛋入口係嫩滑水滑,不過食到既唔係好重蛋味,而係食到蟹肉加海藻嘅鹹鮮味,鮮味十足,不過鹹鮮味會搶過蛋味,味道偏重,係同平時食到嘅茶碗蒸有啲唔同,如果想食到蛋味就唔好同上面嘅配料一齊食。
🥩Sukiyaki
Sukiyaki Set
呢度每一枱都配左一位師傅負責席前料理,而餐廳用既壽喜燒係來自岩手出產既南部鑄鐵,保溫之餘又唔會痴底。

食嘅次序係肉眼、西冷、兩款唔同嘅牛肩、牛舌,由肉味淡啲到肉味濃啲油脂感多到油脂感小。

師傅首先用蔥同埋牛嘅油脂爆香個鐵鍋,之後首先落一層糖,之後先放牛肉,呢個唔係一般嘅做法,師傅話唔係想令到啲牛肉甜啲,特登用日本比較低甜度嘅糖,係為咗想令到牛肉有一層焦糖化嘅效果,令到牛肉食落有焦香味。

師傅建議食咗原味先,之後再點蛋漿,食落會更加滑,不過呢個蛋如果想追加要加錢。
1️⃣ A4 近江牛 肉眼 (👅: 9/10)
肉眼
第一塊首先係夜晚套餐先有嘅肉眼,係咁多個部位最肥嘅一塊,咬落去係咁多塊最嫩滑嘅一塊,肉質完全無粗糙鞋口既感覺,食落去係油脂非常重,肉味比較淡啲,同時食到醬汁嘅味道,因為醬汁鹹既味道比較重,有少少蓋過牛本身嘅味道,因為加左糖,除咗有少少焦糖嘅效果,仲令到牛肉多少少甜味。如果你鍾意食啲油脂重啲嘅牛,或者係入口勁滑嘅口感,呢一塊絕對係你嘅最愛。
蛋汁

如果覺得肉味太過澎湃,可以落蛋汁,口感會比較綿滑柔嫩啲,好似海綿嘅感覺,喺口腔入邊慢慢溶化,蛋香味出,不過牛味同埋醬汁嘅味道會比蛋汁中和咗啲,不過成塊牛肉就好似入口即融咁,好似食緊A5級數既牛咁滑。
肉眼

如果唔想落蛋汁,仲可以用飯去送牛肉,將肉香、脂香、鹹香加落白飯,係完美嘅配搭。呢度嘅白飯都係可以任添,不過其實食完牛之後仲會有一個蛋牛飯,所以唔係特別大食嘅話,唔使加飯都夠飽,建議大家留肚。
2️⃣ A4 近江牛 西冷 (👅: 8.5/10)
西冷
西冷嘅大細帶過一隻手掌,兩塊加埋蔬菜啱啱好擺得入個鍋入邊。
西冷

西冷相對肉眼來講無咁多脂肪,咬落去係比較實淨一啲、乾身啲,但佢始終油花係非常之靚,夠多脂肪,所以入口都係非常之軟嫩無筋,食落去係油脂感比較少,不過同時間可以感受到牛肉味,肉味比較香濃,而且比較同醬汁夾啲,肉味出啲。
3️⃣ A4 近江牛 牛肩胛 (👅: 8.5/10)
4️⃣ A4 近江牛 上牛肩胛 (👅: 8.5/10)
牛肩胛
煮牛肩嗰時可以睇到師傅每次落嘅糖同埋醬汁都係越來越少,因為本身個鍋已經有味道。牛肩比較上冇前面兩塊咁多脂肪,因為佢係屬於運動量比較多嘅部位,燒完明顯睇到係瘦啲同埋比較細塊。

咬落去唔似肉眼、西冷咁腍滑,牛肩因為有小小根,所以更加有咬口,不過筋本身都係好軟熟,帶彈性,比較乾身。食落去牛味重,比起西冷更加重,第一塊牛肩相對比較瘦一啲,第二塊比較肥一啲、嫩口一啲,兩塊幾乎都冇咩油脂香味。另外肉上面仲會有一條三葉,可以清一清口腔嘅油膩感。
5️⃣ 牛舌 +💰100(👅: 8.5/10)
牛舌

日本牛舌係好難出口,就算出口買到,價錢可能都要5位數價錢,所以呢啲都係澳洲嘅和牛牛舌,一份牛舌有4片,所以兩個人加埋係8片,師傅會問你需唔需要加葱,我就加咗少少令到味道冇咁單一。

有兩片大塊啲係靠近中間嘅部位,咬落去比較嫩滑有嚼頭,另外兩片細塊啲就係牛舌近芯嘅位,落去比較爽口啲,兩塊都係比較薄身,牛味食落都偏重。不過牛舌對比起前面嗰幾塊肉冇咁多驚喜,可以選擇唔加。
🥗 野菜 (👅: 8.5/10)
野菜
食完牛之後就係野菜盛合,呢度嘅煮法係牛同蔬菜梅花間竹,所以唔會一口氣食太多牛而覺得好膩,野菜部分有大白菜、皇帝菜、三葉、冬菇、蒟蒻麵、蒟蒻條、麵筋、日本淡路洋蔥、豆腐同大蔥,所有蔬菜都係由日本空運過嚟。

係食完第一塊肉眼之後就會落蔬菜,首先係大白菜、豆腐、冬菇、麵筋,因為煮完牛之後,個鍋入邊仲有牛嘅油脂同埋醬汁,同埋已經焦糖化咗嘅糖,所以蔬菜食落非常香口,但係又唔會覺得太鹹太重味,帶有小小甜味同和牛既脂香。豆腐咬落有彈性,唔似食緊豆腐,麵筋係京都麵筋,口感有小小似魚腐,食落非常入味。冬菇咬落軟稔煙韌,菇味係壽喜燒汁加持下一樣濃郁,豆腐係傳統日本豆腐,咬落紥實,食落豆味香濃,加上壽喜燒汁令豆香同味道有所提升。

西冷會同春菊、蒟蒻條一齊煮,春菊姐係日本既皇帝菜,味道偏重,食落似唐萵,蒟蒻咬落鬆軟爽彈,一樣盡吸壽喜燒汁,非常入味。
洋蔥

洋蔥其實係煮西冷嗰時已經擺落去煮,煮佢嘅時間係最長,煮到佢透身同底面煎香之後就上菜。

呢度嘅洋蔥係用淡路島出品,淡路島一直都係最出名洋蔥,甚至有人話嗰度嘅洋蔥係全日本最甜。師傅建議洋蔥可以由外到內每一層咁食,洋蔥無煮到佢好老,食落唔會有渣,咬落係越咬越嫩,食落越食越甜越濃味,冇平時洋蔥嘅辛辣,除咗佢品質好之外,仲因為佢吸哂壽喜燒嘅精華,甜而爽脆,好似食緊平時既蔬菜咁,完全唔似食緊洋蔥,就算唔鍾意食洋蔥嘅人都會鍾意。
蒟蒻麵

最後係蒟蒻麵,入口Q彈,一樣係吸收晒醬汁好入味。
🍚 御飯 (👅: 8.5/10)
呢個係用鐵鍋整嘅最後一道菜,利用鐵鍋入邊剩餘嘅精華,師傅首先會將牛肉粒炒香,再加蛋漿,最後擺上飯上面,牛肉碎都係近江牛,不過係切肉期間剩低嘅肉碎。

御飯
可以明顯見到蛋汁係半熟狀態,聞到好香嘅蛋香味,入口首先係壽喜燒汁既味道,之後食落去蛋有蛋香,而且好滑身,牛肉粒口感煙韌帶嚼勁,食落有少少牛味,不過就唔可以同前面嘅牛肉比,飯粒夠軟熟,加上鍋內既油脂香味,所以整體非常香口惹味。

如果唔想食蛋牛飯,可以轉烏冬,不過師傅話烏冬無咁掛汁,一般會建議客人食飯。
味噌湯

除咗蛋牛飯,仲有味噌湯同漬物,味噌湯飲落去比一般嘅味噌湯濃郁,我覺得係應該用咗赤味噌,所以味噌嘅香味直接入鼻,帶回甘,係我鍾意嘅味噌湯。

如果嫌味噌湯太重味,可以食隔離嗰碟嘅漬物,可以稍微中和一下味噌既味道。
🍮 甜品 (👅: 8.5/10)
甜品
最後嘅係甜品,今日嘅甜品係北海道牛布甸配新鮮士多啤梨粒,隔離仲有啲蕨餅,如果你係慶祝生日或者週年可以同餐廳講,佢會換上一個擺盤,用可可粉寫字,估唔到一間咁日式嘅餐廳都有呢個服務。

北海道奶凍入口非常順滑,夠creamy,食落去牛奶味非常重,唔會太甜,如果覺得太甜可以用士多啤梨中和一下。而蕨餅既黃豆粉恰到好處,有豆味香又唔會太甜,畫上完美句號。
🥃 Sata Kakutama 💰75(👅: 8/10)
Sata Kakutama
餐廳本身會提供熱茶,飲品方面有純米大吟釀、純米吟釀、純米酒、清酒、燒酒、梅酒、香檳、紅白酒、啤酒、礦泉水、汽水果汁、咖啡茶,我就揀咗價錢比較實惠嘅梅酒。
梅酒入口清爽輕盈,果味恰到好處,飲落去酸味都幾突出,不過我覺得可以接受。
🥂 Suntory Whisky Soda 💰48(👅: 7.5/10)
Suntory Whisky Soda

入口清爽,味道比較淡啲,酒味唔算好重,聽講近江牛配獺祭好夾,下次會試吓。
🌟整體嘅用餐體驗非常滿意,首先講嘢食,我自己比較鍾意油脂重嘅牛肉,所以會比較想用A5既和牛,不過餐廳就驚客人會覺得太過肥膩,所以就用A5,牛肉嘅口感同味道雖然唔係我食過最好,但係師傅經驗豐富嘅烹調技術之下,滿足程度遠比用上A5和牛既日山好。而因為有蔬菜係肉同肉之間做間場,所以最尾係夠飽,但唔會覺得好油好膩。如果要挑剔嘅話就係醬汁味道係偏鹹,如果甜味方面可以再提升少少會更好。

環境方面,雖然個壽喜燒喺面前煮,不過呢度空氣流通,唔會好焗,唔會有好多油煙吹住自己,餐廳冇任何景色,如果對比有海景嘅日山當然會遜色。服務方面,師傅係完成每一道菜都會介紹,不過有時會好似急口令講嘢比較快,不過有時個別問食材方面佢都會解釋,有時食omakase唔係淨係為咗食好食嘅菜色,同師傅交流、對一種嘢食嘅認知加深,都係一個好嘅omakase 嘅體驗。

因為關西風壽喜燒對於師傅嘅技術更加要求高,淨係講火候控制點樣令到個鍋唔燶,食起上嚟冇苦味係非常之難,隨時都要睇住情況去控制大細火、糖嘅份量、醬汁份量、烹煮時間,所以師傅係絕對需要經過訓練先做都好食嘅壽喜燒,所以食完今次更加肯定我個人係鍾意關西風壽喜燒多過關東風。

不過呢一間同日本嘅始終有少少唔同,以日本好出名食壽喜燒嘅京都「三嶋亭」為例,佢一樣係落咗糖煎香左牛肉先再落汁煮,不過日本
負責料理嘅所謂師傅,係「女將」,喺日本係好常見,其實即係日本傳統餐廳或者旅館嘅經理,多為上左年紀既女將,女將做嘅嘢其實同香港嘅師傅或者廚師係一樣,都係需要對和牛同清酒有知識,仲要學習烹飪技巧,始終壽喜燒都係要識得控制溫度、觀察每塊牛肉嘅狀況、符合客人既要求,其實做嘅嘢同廚師、師傅冇咩分別。

另外唔同嘅地方,主要係關西風壽喜燒去到香港、台灣呢啲地方,比較鍾意用甜度低啲嘅糖去取代製作和菓子專用嘅盤糖,可能因為香港人唔習慣肉類配甜味,所以香港人唔習慣食比較甜嘅壽喜燒,好似今次呢間すき焼 森就係用呢啲冇咁甜嘅糖,所以鹹味比甜味更加出,但正宗既關西風壽喜燒,食落去就係要甜味突出。

至於值唔值得黎依間餐廳食,價錢上我覺得好值得,因為出邊買一個壽喜燒外賣餐,或者自己去買肉,價錢可能同呢度差唔多,但以烹調嘅技巧來講,我哋絕對唔夠師傅,冇佢煮得咁好食,呢度晚市人均差唔多800幾,有前菜到甜品都令人滿意,係一個精心準備嘅壽喜燒體驗,口味上絕對係適合香港人,如果係未試過壽喜燒,係絕對好值得嚟呢度試一次。當然如果你要攞呢一間同日本既壽喜燒比,當然冇得比,因為嗰度既牛肉更加新鮮更加高質,價錢上亦都比香港更加平,環境上都比香港嘅店舖大,但係未有得去日本嗰時,呢一間絕對可以一治思鄉病。如果要挑剔呢一間餐廳,第一一定係book位實在太難,如果準時喺1號排隊基本上係一定book到,不過打電話就唔知要試幾多次。第二就係呢度用餐嘅節奏比較快少少,有限時105分鐘,不過我覺得唔算好快,都唔係食到趕頭趕命,不過就唔會係慢慢食、任坐嗰種。第三就係自己個人鍾意食肥啲嘅肉,雖然整體味道比日山好,但如果依度都可以提供A5級既和牛套餐,可能會更加滿足,因為呢度嘅牛肉唔係我香港食過最好食最肥,如果對比自己食過咁多間日式燒肉,肉料理廣同Nikushou 既A5級飛驒牛更肥美。不過以香港嘅壽喜燒黎講,呢一間絕對地位無法動搖。
👅味道: 9/10
🍴環境: 7.5/10
💰消費: $700-900pp (服務費: 10%)
題外話/補充資料: 當初以為Mori San會係總店所以食呢間,不過後來先知佢長駐既係卑利街分店既Sukiyaki Mori Kyuu,而今次總店嘅師傅都係香港師傅,不過每間分店嘅師傅都係經過考試,所以技術係毋庸置疑,不過如果想同Mori San交流,可以直接去Kyuu,但只可以用日文或者英文溝通,如果都係想聽返廣東話可以去總店。
2022-02-11
紀念日