2019-05-20
Thanksful week去完sogo血拼之後去左對面金百利搵食~見到呢間日式餐廳叫築地~就試下係咪同日本築地d野一樣咁新鮮好味。Menu有一人餐同二人餐選擇,但因為唔想俾二人餐局限左選擇,於是都係決定散嗌~叫左兩個主食,一客壽司同一個小食~青龍呢條青龍係以4件用海膽、吉列蝦、青瓜作為材料而成既卷物~$50一份本身我以為係好細舊,點知黎到原來份量都唔細喎!幾抵食!青龍上面既海膽好鮮甜~食得到新鮮既味道,一d腥味都冇!入面既吉列蝦唔會太油膩,仲keep到脆口,成件一啖食落去好有咬口,點埋wasabi同豉油食仲正!炸軟殼蟹天婦羅上檯熱辣辣~但唔會油淋淋。試過其他餐廳既炸軟殼蟹一食落口成口油,可幸呢度既炸軟殼蟹冇呢個問題,外層炸粉夠薄而軟殼蟹好有肉地~每咬一啖都啖啖肉,好脆口好鮮味!唔駛點汁都咁好味~點左汁就咸咸地別有一番風味。黑蒜油豬軟骨拉麵黑蒜油湯底濃郁,一上檯已香噴噴~豬軟骨兩大舊半躺係拉麵上~份量係非常大件,超級厚身!師傅將豬軟骨煮得軟稔而且入味!食左一舊都已經夠飽!而拉麵都唔會被湯浸到林哂,亦算彈牙!推介用匙羹筆起d湯同麵一齊食,將湯汁同麵一齊係口腔度嘴嚼~食完成個口都有果種濃郁
青龍
炸軟殼蟹天婦羅
黑蒜油豬軟骨拉麵
黑蒜油湯底濃郁,一上檯已香噴噴~豬軟骨兩大舊半躺係拉麵上~份量係非常大件,超級厚身!師傅將豬軟骨煮得軟稔而且入味!食左一舊都已經夠飽!而拉麵都唔會被湯浸到林哂,亦算彈牙!推介用匙羹筆起d湯同麵一齊食,將湯汁同麵一齊係口腔度嘴嚼~食完成個口都有果種濃郁既餘味!
和牛釜飯
落單時侍應已提醒需時25分鐘製作,果然呢個飯係最後先上~不過等待既時間亦算值得~上檯既時候係原爐上,入面有和牛粒、蒟蒻粒,仲有食到少黑松露味同牛油味,奉上時連木飯勺一齊上檯,感覺好似自己煮飯咁好得意~一路撈一路食,D飯KEEP住個溫度,唔會怕擺凍~食到最後仲有飯焦,超級香~
最後埋單313蚊,店員吸左個印仔話下次黎食可減$31,咁就好似有9折優惠咁~呢個宣傳策略唔錯!真係引到我~應該好快再黎食多次~