2024-11-05
最近我同同事收工去咗間銅鑼灣的「壽兵衛」,一間專做壽喜燒嘅餐廳!前菜係牛奶凍、鮑魚、柚子八爪魚牛奶凍滑滑的,入口即化,奶香味濃郁又唔會太甜,食完有種滿足感,真係好舒服。鮑魚肉質滑嫩,鮮甜可口,搭配少少醬油,味道更加突出,咬下去有種彈性,真係好享受。八爪魚肉質彈牙,柚子的清香令整道菜清新無比。壽司都有好款:帆立貝味道鮮甜,輕輕一咬就能感受到海味的濃郁。獅魚肉質滑嫩,清淡中帶有鮮味,搭配點綴的醬汁,讓整道菜更加豐富。牡丹蝦新鮮,肉質彈牙,鮮甜的味道搭配一點調味醬。中拖羅油脂分佈均勻,肉質鮮美,入口時有種融化在口中的感覺,搭配壽喜燒汁更加提升了味道。和牛包住紫菜,肉質滑嫩,紫菜的清香和牛肉的鮮味相互融合,食落去既有嚼勁又有層次,真係好正。和牛他他肉質極嫩,搭配特製調味,牛肉的香氣令人回味無窮,食落去好滿足,真係無得輸。馬友山椒茶碗蒸茶碗蒸滑滑的口感,加上山椒的香氣令整道菜更具層次,食落去既有鮮香又有微微的辣,真係好特別。美國熟成牛 配大蔥紅蛋熟成牛肉質鮮美,搭配大蔥和紅蛋,味道更加豐富,牛肉的香氣搭配蛋黃的滑嫩,真係好享受。牛脷心 雪鹽 蔥花牛脷心鮮嫩,雪鹽的清香令肉質更加突出,搭配蔥花增加
前菜係牛奶凍、鮑魚、柚子八爪魚
牡丹蝦新鮮,肉質彈牙,鮮甜的味道搭配一點調味醬。
馬友山椒茶碗蒸
美國熟成牛 配大蔥紅蛋
牛脷心 雪鹽 蔥花
牛脷心鮮嫩,雪鹽的清香令肉質更加突出,搭配蔥花增加香味,食落去有層次感,真係一個唔錯的選擇。
A4 肉眼、A5 肉眼 配壽喜燒汁、黃蛋黃
A4同A5肉眼都超滑,搭配壽喜燒汁同黃蛋黃,味道層次豐富,肉質鮮美。
A4 A5 西冷 配黃蛋黃
西冷肉質厚實,搭配黃蛋黃,兩者融合後味道更加出色,肉的香氣配上蛋黃的滑順,真係好過癮。
野菜盛合:青蘋果、燒豆腐
青蘋果清新爽口,燒豆腐外脆內嫩,搭配得好好,酸甜的口感和豆腐的滑嫩相輔相成。
黑松露烏冬
黑松露味道濃郁,烏冬滑滑的,整體味道香醇,食落去既有滿足感又有驚喜,真係好正。
清湯
清湯清淡而不失鮮味,喝落去既暖心又舒爽,為整頓大餐加分,真係好搭配。
松葉蟹 黑松露 釜飯
釜飯香氣四溢,松葉蟹肉質鮮甜,搭配黑松露更添風味,食落去每一口都係享受,真係完美。
蜜瓜、香草雪糕
蜜瓜清甜,香草雪糕滑滑的,兩者搭配得恰到好處,為整頓餐畫上完美句號,真係甜而不膩。