2018-11-22
今日男朋友放工一齊食晚餐,黎到灣仔。灣仔有好多餐廳,今日我們選了這間在汕頭街的Kong! 餐廳好寬敞明亮,舒適的空間及簡單的設計及坐位,服務員好友善風趣,會主動同客人溝通傾談,也會推薦這間的美食,服務態度好一個大大電視播放著舊式港產片,見返舊的演員,如:劉德華,好攪笑餐廳的餐具簡單,我喜歡這樣的不做作這個就是香港友精神(踏踏實實、刻苦耐勞)我們先點飲品:(咸加檸)好特別的飲品,喜歡這個杯子,好有型格又好揸手;這杯咸加檸好得意的味道!咸青檸的味道,帶上微微薑味及酒味,又夠凍,好好味又潤喉唔會太強烈、易入口(避風塘芝士蟹腸粉)推薦這個!香滑的腸粉配上蟹籽爆爆的口感、加上好多新鮮蟹肉及濃郁芝士,好野味又獨特口感,第一次食這個配搭的腸粉,估唔到咁好味(港式咸檸炸雞)韓國炸雞就食得多,第一次有港式炸雞,好大件又香噴噴炸出爐!個碟好有特色!是一個大大貝殼,好得意啖啖肉,好滑又新鮮的雞肉!好有口感喔,去骨的、外皮正的好香脆配上內面軟腍,推介食這個(豆瓣醬浸椰菜花)好似肉類咁!是有刀叉一同上枱!椰菜花是脆口的,硬身的;浸了豆瓣醬是微微辣味野味的!我比較喜歡軟腍的感覺(服務員大部分是外國人,好有趣又親民
我們先點飲品:
(咸加檸)
咸加檸Ham +O
(避風塘芝士蟹腸粉)
Sheltered crab cheesy Cheung Fun
(港式咸檸炸雞)
King Fried chicken
韓國炸雞就食得多,第一次有港式炸雞,好大件又香噴噴炸出爐!
Kong fiied chicken
個碟好有特色!是一個大大貝殼,好得意
(豆瓣醬浸椰菜花)
Angry cauliflower
好似肉類咁!是有刀叉一同上枱!
(服務員大部分是外國人,好有趣又親民)