2024-12-07
作為一個想奉行低碳飲食嘅人平時如果返工一人食午餐選擇的確有啲困難覺得佢pickabowl都已經係一個好好嘅選擇但見住佢價錢越嚟越貴,健康真係好貴😂😂今個禮拜幫襯咗兩次$86 慢煮天多利雞+$2轉椰菜花飯$86 薑汁松阪豬 +$2轉椰菜花飯.其實不嬲嚟呢度食佢嘅pokerice每次飽滿足嘅唔會驚唔飽,呢排因為想戒一戒生冷食物,所以就唔揀魚生了,佢哋啲魚生都好好味!可惜係海鮮類都會偏貴,咁所以揀熟悉了🥹.第一餐我揀咗薑汁松阪豬先~🐷除咗有松阪豬,仲有烤南瓜、玉子燒、烤豆腐、四季豆、毛豆配日式自家制醬油,都不失有好多好好嘅蛋白質纖維,仲有健康嘅澱粉,我自己平時都會食開椰菜花飯,不過生嘅椰菜花飯呢就少啲啦,不過勝在佢多配料,撈埋嚟食都唔會有好大陣草青味!松阪豬亦都有滿滿薑汁味,好似生薑燒咁樣同埋都大大粒,係滿足嘅!😌😋第二餐揀咗慢煮天多利雞肉,慢煮天多利雞、菠蘿、青瓜、蟹籽配蛋黃醬,想講真係有啲圖文不符,圖片只供參考😂,本身菜單上嘅雞肉係醃過之後先慢煮,但佢而家變成慢煮咗好多粒嘅雞肉之後再淋上tandoori sauce,食落嘅時候個雞肉都真係冇味,冇雞味亦都冇鹹味😂,10分適合追求健康的你🤣
平時如果返工一人食午餐選擇的確有啲困難
覺得佢pickabowl都已經係一個好好嘅選擇
但見住佢價錢越嚟越貴,健康真係好貴😂😂
今個禮拜幫襯咗兩次
$86 慢煮天多利雞[蛋黃配菜]+$2轉椰菜花飯
$86 薑汁松阪豬[和風配菜] +$2轉椰菜花飯
第一餐我揀咗薑汁松阪豬先~🐷
如果下次再揀,我應該都會揀返食松阪豬了😆😆除左講味道,主要係整體上松阪豬個配搭亦都口感豐富一啲食落開心啲🫶🏻