2020-02-25
Tea Hub,顧名思義,係一間以茶為主題嘅cafe,啱哂我呢個茶精。好記得第一次幫襯係前年中秋節翌日,當時人生第一次入廠,瞓咗一晚明愛,第二日被醫生強迫食埋個午餐先准出院,點知行唔夠兩個街口,開始又覺得肚空空,剛巧經過 Tea Hub,結果就走咗入去再食過😆。呢度裝修簡約,食物賣相精緻,走日式文青 cafe 風格。推薦茶食套餐,包括前菜,主食及飲品。前菜我揀咗伯爵茶薯蓉,味道非常獨特,身為伯爵茶 fans 嘅我就覺得好滿意。主食四揀二,我哋剛好兩個人,於是就揀哂四樣:柚子蜜漬蝦仁,生姜甜煮雞翼,和風燒南瓜及小茴炸雜菜球配洛神花醬,個人覺得蝦仁同南瓜較為出色,兩者都又香又甜,很不錯。另外我又揀咗茶湯冷麵,雖然味道比較清淡,但湯底嘅茶味都幾香,再配埋較濃味嘅餸一齊食,其實剛剛好。最後就係個冷泡茶,絕對又係身為超級茶控嘅我嗰杯茶😆。除咗做食肆,呢度又會參與社區事務,例如同藝術團體合作搞展覽同工作坊,甚至係認識社區嘅導賞團。我本身喺附近住過一年,所以好鍾意佢哋個青山道 303 號唐樓展覽,因為我覺得呢幢非常罕有嘅弧形唐樓好靚,可惜始終保唔住,即將面臨清拆😢。香港政府從來都唔重視保育,彷彿想抹
香港政府從來都唔重視保育,彷彿想抹去香港人的所有記憶,強行構建一個無根,無情嘅社會。