2019-05-29 65 瀏覽
周末去了元朗,食午餐時又焗又落雨,就l找了這間餐廳避暑兼食午餐。餐廳不算大間,裝修簡約,簡單的木枱木櫈構成了整個用餐區域。1號羅東肉羹湯餐($69) NO.1 Set Thick soup meat (HKD69) 誠如牆上簡介所言,"每天以新鮮豬大骨熬煮出湯底香氣,再加入荀絲與調味,最後就勾芡出順滑濃稠的羮湯了。" 肉羹湯據說製作不算簡單,不少在港的餐廳因而也沒有製作,所以大家值得試下!這個餐味道方面不錯,不過肉燥飯回感比較乾,但係湯真係幾特別,而且唔係喺第二度輕易搵到,值得一試。2號乾拌麵餐 ($61) NO.2 Set-Dry noodles (HKD61) 冬瓜珍珠 (+ $8)Winter melon tea with bubble 另外點了2號餐,乾拌麵餐,加八元升級了凍冬瓜珍珠。今次先評飲品,冬瓜珍珠我覺得偏甜。不過在如此炎熱的天氣,又凍又甜可以解暑解渴呀,珍珠都幾多粒,不過未算太特別,飲極都有咁,但飲管太短,不算太方便,希望可以改良一下;至於麵真係幾好食,有咬口,煙煙靭靭!醬汁都算香辣,都幾開胃,但個湯感覺相對普通,有三粒丸,味道微辣。兩個餐都值得一試,日後值得回頭光顧

餐廳不算大間,裝修簡約,簡單的木枱木櫈構成了整個用餐區域。

誠如牆上簡介所言,

1號羅東肉羹湯餐

冬瓜珍珠 (+ $8)
Winter melon tea with bubble

冬瓜珍珠

2號乾拌麵餐

兩個餐都值得一試,日後值得回頭光顧!
1號羅東肉羹湯餐
冬瓜珍珠