2018-07-04
聽朋友講大埔太和之間有一間被視為全港十大雲吞必食嘅老店,喺大埔讀書讀左四年嘅我,竟然懵然不知,認真慚愧,所以今日落堂即刻拉埋幾個朋友一齊去試吓。店舖入面嘅裝修比較舊式,睇落似係用傳統港式風格作為建築主調,坐喺呢度進食,彷彿返咗去60年代嘅香港,別有一番風味!招牌雲吞麵當然係必點啦,我選擇了撈麵,雲吞非常足料,大大嚿,每一啖都係肉,蝦味10分濃郁,一啖湯,一啖雲吞,雖然唔算太大碗,但係食完有大滿足的感覺!因為實在太肚餓,雲吞食唔夠喉,我哋加點左炸雲吞,好少地方可以食到,食落嘅感覺好特別,外層炸得香脆可口,內裏包着野係熱辣辣嘅雲吞餡料,超級好食!總結來講, 如果你想來體驗一下古色古香的傳統雲吞麵,不妨黎試吓!