2024-03-07 30 瀏覽
大推冬日熱 cocktail ❄️Winter blazer 薑味勁濃🫚加上洛神花酒同小丸子🍡 酒精感低直頭唔覺得自己係飲緊酒🤭 女士恩物Canton-knees  用上無名氏手工氈酒做底, 帶陳皮,金橘同壽眉嘅甘香。再加上用本地蜂蜜自家製嘅有汽冬瓜蜜,飲落清新又滋潤。建議可以先飲一啖酒再配一粒糖冬瓜,味道更加有層次Dates with Longan  有龍眼,枸杞同埋紅棗 infused 嘅 Rum同埋 vermouth 調配而成,呢款係比較重酒精之選 (bartender 都會好細心咁介紹,所以就算係唔飲得嘅朋友仔都唔洗驚會揀錯),但甜味夠濃相對係 hide 得到~ (本人大愛龍眼紅棗水,只能講呢杯係好啱我口味哦~🤭)佢哋仲有用上八珍甜醋,利是糖,醉雞等材料 inspired 嘅 cocktail ,玩味十足,有新鮮感有話題性,好值得一試。🇭🇰關於本土化嘅議題其實未必一定要好嚴肅,通過飲食都能夠從中推廣到香港獨有嘅文化🫰 同熱愛這片土地~ <3

Winter blazer

Canton-knees