2016-04-16 2363 瀏覽
一直都好想試下呢間chiffon cake shop, 因為網上見到好多好評, 而本人亦好中意食chiffon cake, 今日咁岩要過海, 所以專登過黎發掘呢間小店, 呢間cakeshop位置都幾隱蔽, 之前黎過大坑揾食都無發現到佢~ 小店以綠色做主調, 第一個感覺比到Vi係好有巴黎既感覺, 可能因為同laduree既風格有d似~當日6點幾見去到, 好多款cake已經sold out了, 最後Vi要左日本柚子戚風蛋糕~店內有小小位置比客人坐低品嚐蛋糕, 裝修比人感覺好relax~仲有一個corner係賣cookies同無加cream既chiffon cake~呢件日本柚子戚風蛋糕睇落好精緻, 上面加左cream同macaroon, 蛋糕質感真係好鬆軟好輕盈, 中間夾左一絲絲既柚子, 口感一流, 就咁食個cake已經好好味, 係日本食到既質感~柚子有小小酸, 帶黎清新既感覺, 點小小cream仲好食, 無咁單調, 而個cream亦唔會太甜, 最後上面既macaroon係檸檬味, 又係酸酸甜甜咁, 成件事好夾好perfect, 因為蛋糕好鬆軟既關係, 食一件都唔會好滯, 呢件chiffo
呢件日本柚子戚風蛋糕睇落好精緻, 上面加左cream同macaroon, 蛋糕質感真係好鬆軟好輕盈, 中間夾左一絲絲既柚子, 口感一流, 就咁食個cake已經好好味, 係日本食到既質感~柚子有小小酸, 帶黎清新既感覺, 點小小cream仲好食, 無咁單調, 而個cream亦唔會太甜, 最後上面既macaroon係檸檬味, 又係酸酸甜甜咁, 成件事好夾好perfect, 因為蛋糕好鬆軟既關係, 食一件都唔會好滯, 呢件chiffon cake係Vi暫時o係香港食過最滿意既~
食呢件cake既期間同老闆娘閒聊左一陣, 知道佢地對戚風蛋糕既堅持, 完全無加防腐劑, 亦經常研發新既口味, 好欣賞呢間小店既心思, 亦食得出用料好足, 一定會再試埋其他味道!!!
2016-04-15
  • 日本柚子戚風蛋糕