唔知大家有無發現,大街餐廳已俏俏換上新裝,變成一間“可口可樂”主題餐廳,今次有幸能夠參加由“Coca-cola®呈獻”的「大街餐廳 - 嚐『樂』之旅」活動,能率先品嚐以 Coca-Cola®入饌的創新菜式及了解全港首間 Coca-Cola®主題餐廳的設計概念,而且仲有首席大廚分享 Coca-Cola®特選呈獻的菜式特色,實在榮幸。一入餐廳就被燈罩所及引,很有60年代的感覺,很漂亮。坐低後就要選welcome drink,welcome drink有三款“藍毛毛”“可口可樂+雪糕”“柚子味特飲”我當然選了不是常常飲到的“藍毛毛”及“柚子味特飲”。到頭盤了,頭盤得一款叫做“輕燒帶子伴香芒沙律配可口可樂®小點子”,帶子上面有一粒粒好似魚子既東西,呢個就係由可口可樂造成架啦,唧係類似分子料理,用低溫同D唔知乜氣體另到D可樂變成一粒粒既狀態,不過我覺得帶子係好食,但可樂粒有D甜,感該唔多夾。另外星星個個都係可樂汁,不過都係同樣地甜。主菜有兩款“燴牛頰伴可口可樂®燒烤汁配薯蓉及烤雜菜”及“三文魚龍脷柳伴可口可樂®忌廉汁配炒雜菜條”當然都有可口可樂元素係入面。“燴牛頰伴可口可樂®燒烤汁配薯蓉及烤雜菜
柚子味特飲
藍毛毛
輕燒帶子伴香芒沙律配可口可樂®小點子

“燴牛頰伴可口可樂®燒烤汁配薯蓉及烤雜菜”
有好輕微的辣,當然平時食開辣係感受唔到,可能係用燴既關系,牛肉很冧,而可口可樂呢?就係汁啦,不過又係甜甜地,麻麻地。

“三文魚龍脷柳伴可口可樂®忌廉汁配炒雜菜條”
呢個好有驚喜,用三文魚柳包住龍脷柳,再係入面放入雜菜條,賣相好靚,三文魚同龍脷柳都好滑,而雜菜條又可以中和三文魚同龍脷柳好膩既感覺,而可口可樂又係係汁到入手,呢個汁只係食到有少少甜味,同魚又出奇地夾,所以呢個魚真係推介。
燴牛頰伴可口可樂®燒烤汁配薯蓉及烤雜菜
三文魚龍脷柳伴可口可樂®忌廉汁配炒雜菜條
甜品出場了,有“麵包布甸配可口可樂®雪葩”及“可口可樂®焦糖燉蛋配鮮雜錦草苺”。

“麵包布甸配可口可樂®雪葩”
麵包布甸就係一般的麵包布甸沒有特別,不過都好好食,而要配口可口可樂主題,所以配左個雪葩,係一般思樂冰咁,無特別。

“可口可樂®焦糖燉蛋配鮮雜錦草苺”
好甜,非常甜,焦糖係面已經甜,仲要加甜既可口可樂
,不過如果就咁食燉蛋就ok,所以我都係飛走面個層焦糖先食。
麵包布甸配可口可樂®雪葩
可口可樂®焦糖燉蛋配鮮雜錦草苺
此套餐將於10月10日在大街餐廳 Main Street Corner Cafe有售,想一嚐可口可樂入饌的創新菜式,不容錯過。

2013-09-28
用餐優惠