2022-06-05
香港第一好食涼皮 兩姊妹涼皮有限公司推薦: 🍉🍉🍉🍉🍉 (5/5) 味道: 🍉🍉🍉🍉🍉 (5/5) 價錢: 🍉🍉🍉 (3/5) 打卡: 🍉🍉 (3/5) 位置: 🍉🍉 (2/5) 回訪: 🍉🍉 🍉 🍉🍉 (4/5) 兩姊妹招牌涼皮 (+金錢肚, 牛柏葉) 多麻 $56 呢篇真係要講明先,絕對唔係打手,亦都絕對無收錢😂涼皮好順滑,一吸好輕易就可以成條吸上嚟食哂,好似食緊好薄嘅啫哩咁 (唔知會唔會太over 但係真係我食過最滑嘅涼皮) 咬落比較有厚度同埋好彈牙,同其他舖頭嘅粉皮口感完全唔同!而且好掛汁,好易食到成口都係汁🤤涼皮好食,個醬汁都係主角,好彩有叫多麻!非常推薦!麻度適中,會feel到條脷麻麻哋,但係未去到痛,食落後期會feel到有啲甜,麻感又強又香,配埋落酸酸辣辣嘅辣汁,層次高咗幾個level,非常惹味😍配料好多😍青瓜絲同豌豆都係食到完都仲有,牛柏葉雖然有d薄/幼,但唔影響口感,好爽口,金錢肚大塊啲,煙韌有咬口,我選擇嘅2個餸都係超吸汁,一路咬一路有啲辣汁爆出嚟🤤唯一嘅缺點就係唔夠食,食到落底見到無哂涼皮都係撩嚟睇仲有無半條食淨,如果有加底option就好了😆真係好好
味道: 🍉🍉🍉🍉🍉 (5/5)
價錢: 🍉🍉🍉 (3/5)
打卡: 🍉🍉 (3/5)
位置: 🍉🍉 (2/5)
回訪: 🍉🍉 🍉 🍉🍉 (4/5)
兩姊妹招牌涼皮 (+金錢肚, 牛柏葉) 多麻 $56 呢篇真係要講明先,絕對唔係打手,亦都絕對無收錢😂 涼皮好順滑,一吸好輕易就可以成條吸上嚟食哂,好似食緊好薄嘅啫哩咁 (唔知會唔會太over 但係真係我食過最滑嘅涼皮) 咬落比較有厚度同埋好彈牙,同其他舖頭嘅粉皮口感完全唔同!而且好掛汁,好易食到成口都係汁🤤 涼皮好食,個醬汁都係主角,好彩有叫多麻!非常推薦!麻度適中,會feel到條脷麻麻哋,但係未去到痛,食落後期會feel到有啲甜,麻感又強又香,配埋落酸酸辣辣嘅辣汁,層次高咗幾個level,非常惹味😍 配料好多😍青瓜絲同豌豆都係食到完都仲有,牛柏葉雖然有d薄/幼,但唔影響口感,好爽口,金錢肚大塊啲,煙韌有咬口,我選擇嘅2個餸都係超吸汁,一路咬一路有啲辣汁爆出嚟🤤
唯一嘅缺點就係唔夠食,食到落底見到無哂涼皮都係撩嚟睇仲有無半條食淨,如果有加底option就好了😆真係好好食😂食完已經即刻再食多碗,下次再食會叫中辣!
後記
💟 Openrice 有得預訂外賣自取,同喺舖頭買係一樣價錢,好抵!所以唔想等太耐嘅話可以係Openrice叫定先~
💟 仲有好多小食選擇,下次一定會叫幾款嚟食🤤
💟 太子&荔枝角有分店,詳情請查閱店家社交平台
📍兩姊妹涼皮有限公司
地址:元朗教育路68號兆豐樓地下21號舖