2011-10-19
鋪餅乾隱久唔久就會發作一下,又唔想買超市機整餅乾,但又懶得自己落手落腳焗,就四周圍搵下 d 自家製 ge 小鋪頭睇下有冇 d 有 heart 味道餅乾。咁o岩上網睇到有間座落銅鑼灣區 ge 小鋪頭做團購,就拿拿林用 $75 蚊買左 $150 優惠劵買下餅治下 d 餅隱。好似樓下食評咁講,間野都 ok 難搵,去到果條街都要打打電話問下位置,原來o係座大廈入面再直行先見到,平時根本冇可能會行入去,條街已經靜,仲要咁偏僻,唔怪得要做下團購吸客喇。雖然間鋪咁隔攝,但裝修外觀唔馬夫,簡簡單單木門木櫃暖色燈光打造出溫馨小店 ge 感覺,不過今日去成間鋪頭都放滿左紙箱,應該係 d 鐵盒o岩o岩落完貨喇。店四周木櫃都放滿餅乾鐵盒,但都係用同一個鐵盒,雖然有牌仔寫住,但都幾難分邊樣打邊樣。一眼望落去仲有十幾盒月餅放著,推斷此店中秋應該有自己製月餅喇。一入間口,店員就好詳細介紹店內餅類,有大大小小玻璃罐唔同味道 ge 試食餅乾。試左最受歡迎 ge 粟米片脆餅、朱古力脆米、腰果酥同蝴蝶酥。 玉米片脆餅:食落似薯片,但稍微硬身同味道唔夠,講唔出甜定咸,帶點油份;朱古力脆米:店員話係用黑朱古力整成,食落好鬆好鬆
朱古力脆米:店員話係用黑朱古力整成,食落好鬆好鬆化唔似食餅乾,味道帶苦但朱古力味唔太夠;
腰果酥:食落香口,腰果清脆香甜兼冇油益味,酥餅部份鬆化帶少少咸味,唯美中不足係顆粒較多,咬到咯咯聲;
蝴蝶酥:亦算香口夠乾身夠脆,但牛油味不足,甜度亦差一點。
可見此店出品 ge 餅乾較健康,雖然油份少但大部份甜度不足。 最後決定左買一盒小鐵盒裝 ge 蝴蝶酥 ($68) 同一盒大鐵盒裝 ge 腰果酥+合桃酥 ($138) 回家慢慢品嚐。每個鐵盒上都有鋪名 logo 同名稱,送禮用簡簡單單都算大方得體。 小鐵盒蝴蝶酥鐵盒比手掌再要細小小,入面大慨有 12 塊蝴蝶酥,用密實袋入住,但我一拎出泥個密實袋開左口喔,好彩入面冇乜受潮但碎左唔少。如同上面試食一樣,夠香口夠脆身,但真係唔多夠甜味同牛油香,不過應該較為健康喇。但 $68 得十二塊,差唔多 $5.5 一塊咁就真係試下就算喇。 大鐵盒腰果酥+合桃酥鐵盒差唔多有半張 A4紙大,每種味大慨有 30-40 粒,一蚊銀細少少咁大粒,包裝唔係用密實袋入,食完要自己搵密實盒入,有少少麻煩。腰果酥味道如上,合桃酥比腰果酥稍稍遜色,合桃唔夠咬口,冇腰果酥香脆,同樣以鹽粒吊味但顆粒較多,咬到咯咯聲。 原價 $ 206,折實價 $131。 講真,咁 ge 價位其實唔多抵食,食完亦冇 encore 感覺。要 o係偏僻隔攝鋪頭立足,雖然店員夠 nice 環境溫馨,但地點食物一般,真係要加把勁喇,香港 homemade cookies 加油!
p.s 店員話下次光臨拎番個鐵盒去可以當 $3 用,環保嘛