2024-09-05 546 瀏覽
泰國過江龍🤩之前係泰國食過已經知道呢間嘢嘅冰係勁正~然後返到黎香港每次經過都見到好多人排隊,呢次終於有時間走來試吓😋❶雙色刨冰嚟到香港一於就試吓本地小小嘅味道,雙色刨冰係美綠同埋好立克味😋冰上面有層奶蓋,再mix埋美祿同埋好立克粉~而啲冰係淡淡牛奶味唔會有雪藏味/生水味,一齊食甜度啱啱好 超好食👍🏻 唔夠喉可以加埋佢額外比嘅美祿醬~層次會更昇華~不過個人覺得好立克嘅味被美祿蓋過咗,淨係牛奶味重d,好立克味反而唔係好出❷牛油焦糖脆餅牛角窩夫牛角窩夫酒比較膩少少,個人覺得太甜~食完一定要飲嘢😂 不過窩夫好鬆脆,幾有口感!可能奶蓋再加焦糖太甜太膩,下次可以試吓其他味道整體:唔知係咁啱定係咩,覺得香港嘅份量會比泰國少~但味道就同泰國差唔多👍🏻💯喺香港都試過其他刨冰舖,但好多冰都會有雪藏味。覺得佢係香港No.1嘅原因除咗冰唔會有怪味之外,就係整體都好match,食落有口感~唔冰還冰,配料還配料咁~非常值得一試👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

❶雙色刨冰

❷牛油焦糖脆餅牛角窩夫