2021-07-03
星期六,同男友拍下拖,去左中上環一帶行下舊區,影下相。經過以前試過既榮華南洋冰室,諗起上次嘅遺憾,因為賣晒,所以吃不到著名的海南雞飯!今次問了侍應還有海南雞飯,二話不說衝入去食!!!門面依舊是突出的湖水綠色,十分搶眼兩個人叫了海南雞飯和喇沙湯麵海南雞髀飯$68套餐奉送熱飲,凍飲加$4有得選擇雞髀或雞翼飯我選擇了雞髀飯,原來雞髀係去了骨,雞髀份量多,隻脾大大隻,去左骨更加正,咬落去啖啖肉,雞肉好嫩滑,雞皮唔會油淋淋免費配油飯,油飯香而不覺油冬陰功湯扎肉金邊粉配香茅豬扒$68可能我比較食得辣,所以我覺得冬陰功湯味道可以再濃郁啲。扎肉金邊粉好足料,除左有扎肉,仲有好多豆卜同菜!欣賞餐廳有將香茅豬扒另上,咁就唔怕湯底整淋左煎脆既豬扒豬扒大大塊,香茅味啱啱好,豬扒夠淋,個邊煎到脆邊的!成個食完連男朋友都話呢度份量足!蜂蜜百香果茶 跟餐$8無意見到,又唔係貴,所以叫左黎試下鐘意佢茶味夠濃,有蜂蜜所以唔怕飲落去會苦,有百香果粒,飲完覺得成個喉嚨都好舒服!放假時候,我都鐘意去中上環一啲細舖光顧,一來支持小店,二來可以慢活下,欣賞舊居的特色,減慢自己的步伐,享受一下生活!呢一間裝修有種懷舊的風格,可以
今次問了侍應還有海南雞飯,二話不說衝入去食!!!
門面依舊是突出的湖水綠色,十分搶眼
兩個人叫了海南雞飯和喇沙湯麵
海南雞髀飯$68
套餐奉送熱飲,凍飲加$4
有得選擇雞髀或雞翼飯
我選擇了雞髀飯,原來雞髀係去了骨,
免費配油飯,油飯香而不覺油
冬陰功湯扎肉金邊粉配香茅豬扒$68
欣賞餐廳有將香茅豬扒另上,咁就唔怕湯底整淋左煎脆既豬扒
豬扒大大塊,香茅味啱啱好,豬扒夠淋,個邊煎到脆邊的!
成個食完連男朋友都話呢度份量足!
蜂蜜百香果茶 跟餐$8
無意見到,又唔係貴,所以叫左黎試下
放假時候,我都鐘意去中上環一啲細舖光顧,一來支持小店,二來可以慢活下,欣賞舊居的特色,減慢自己的步伐,享受一下生活!呢一間裝修有種懷舊的風格,可以一邊欣賞,一邊品嘗美食!