2017-11-26
之前黎過呢間打邊爐,今次又有朋友想試又再黎多次。今次小d 人叫左同上次唔同嘅湯底同食物,水準依舊,都係好好食,再分享下。今次叫左行走江湖鍋底,四個湯底分別係花雕醉雞鍋、番茄牛尾鍋、啤酒魚鍋同埋清酒海鮮鍋。鍾意酒窩嘅湯底係因為佢每個湯底都好足料,醉雞鍋入面勁多雞件,牛尾鍋真係有兩條大大嘅牛尾喺入邊,啤酒魚鍋入邊都有幾條煎魚同埋清酒海鮮鍋入面都好多蜆。每一啖湯就咁飲都已經勁入味,所以每樣食材放入去煮完都唔需要點豉油,已經充滿着湯底嘅香味。喺度食嘢真係有選擇困難症,唔知邊樣野放邊個湯底最好。咁都要食下食下都會知道自己鍾意邊個湯底多啲嘅,而我就比較鍾意清酒海鮮鍋同埋醉雞鍋底,佢哋嘅中藥味比較濃,我都係鍾意呢一種味道嘅湯底。講到食材方面今次我哋叫咗海鮮拼盤,雖然份量唔夠四個人一人一件,不過海鮮都算新鮮同埋大隻。不過個人來講打邊爐煮海鮮真係唔係好識掌握火候,有陣時煮得太熟又縮到好細,又會硬,不過朋友鍾意。對於食肉獸嘅我就好鍾意牛頸脊同埋個羊肉片啦。牛頸脊真係比肥牛好食好多,牛肉脂肪比例啱啱好,牛肉味重,口感亦都岩岩好。唔會太肥/太瘦,以後打邊爐都淨係叫呢個部位。羊肉片都好抵食,一碟都有好多片,羊肉
羊肉片都好抵食,一碟都有好多片,羊肉味濃但唔算太騷,好容易接受。而且我鍾意佢唔算切得好薄,唔會涮完之後縮到好少同散開,呢個口感我比較鍾意。
除咗肉類,佢都有好多唔同種類好有特色嘅丸,例如七星報喜,整體來說佢都係墨魚丸,不過每款都加左其他食料另佢地唔同色,每一粒都係唔同味道,我哋好似玩遊戲咁每日食一粒就要試吓佢係用咩整,都有唔同嘅驚喜。
另外仲有黑啤熊,我哋一開始以為係用黑啤整嘅丸,但係點知原來係佢個賣相係成隻熊本熊咁,可愛得黎又有d詭異,其實佢都係一個墨魚丸。
另外我哋仲叫左兩款餃,一款係黑松露蝦蟹餃,呢款我好鍾意,因為一咬落去已經好香黑松露味,而餡料亦都好充足,好多蝦膠同蟹肉係入邊,係一個幾值得試嘅餃子。
另外嗰款就係叫做三平福袋,佢有三款唔同嘅福袋,黃色個款係入邊係牛肉球餡,白色個款係暗春蛋,第三款好似係墨魚餃。呢幾款都幾特別,成粒蛋係個福袋入面都係第一次食。
我好記得呢度嘅響鈴,上次食過都食過返尋味,因為佢係有紫菜係入邊嘅,冇乜地方嘅響鈴會咁樣整,所以一定要試。
蔬菜拼盤都好值得叫,好平嘅價錢有好多好多好多款唔同嘅菜,就算食其他嘢食唔飽,食晒呢盆菜都一定會飽。(雖然我未食材已經好飽啦。)