2013-01-02 1378 瀏覽
呢日同屋企人去完澳門, 見史生喺FB話想打邊邊同食羊腩煲, 之前史生話呢度羊腩煲好食, 所以番嚟香港就同史生嚟試吓.每次嚟都必有o既前菜三寶-花生、菜脯同鹹酸菜, 花生香脆, 菜脯爽口不太鹹, 鹹酸菜帶甜, 呢三寶做啤酒小食一流!主角出場啦! 我哋叫咗個細煲, 但兩個人食都已經好多, 因為有好多羊腩同支竹, 羊腩汁非常濃郁, 羊腩炆得入味, 肉質唔會過韌, 肉味香濃, 而且唔會好多骨, 絶對超值, 正呀! 唯一可以改善係如果可以加埋冬菇同筍就一流啦!因為個煲足料, 所以我哋只多點芋絲同鮮支竹加入煲, 再加埋飲咗幾支大啤, 已經好飽啦!呢晚我同史生各執己見, 令場面僵化, 但最後放下自己, 唔執著自己, 最終和好, 其實可以同枱食飯係一種緣份, 何必為圍護自己面子而言語間互相傷害呢? 放下自在, 道理就係咁簡單囉!
前菜
羊腩煲