2023-04-16
今日入咗大埔探朋友順便同朋友食餐飯,佢帶咗我去佢屋企附近嗰間雞煲,味道真係好正。八妹雞煲,地址喺大埔舊墟直街4至20號美新大廈地下,去到餐廳地方好闊落空間感非常足夠,望落去又整潔又乾淨,喺度食飯感覺真係好舒適。雞煲微辣 268元,一上枱已經聞到雞煲嘅香味,雞件分量好多仲要好入味,配菜有芫茜,洋蔥,味道好出,入口有麻辣嘅香味同雞嘅鮮味,雞肉仲有係好嫩滑煮到啱啱好。食完個雞煲就可以加少少湯打邊爐,其實食完個雞煲都有啲飽,所以唔係嗌咗好多嘢。點咗個滑豆腐,唐生菜,芋頭,竹笙, 我哋特登嗌咗幾樣嘢都係索啲汁嚟食,因為個雞煲味道調校得啱啱好,最正就係竹笙,食落去又爽口又有麻辣香味。另外芋頭味道都好香配埋個麻辣汁真係一流。朋友果然冇介紹錯,呢間雞煲真係好好味,性價比又高,食材新鮮 。100分