2019-06-24
話說今日我哋嚟到黃埔,不嬲都知道黃埔美食坊成層都係食嘢嘅。咁啱我哋見到呢間早安越南,其實系早幾年前已經食過一次嘅喇,感覺唔錯,與其食隔籬啲連鎖野,不如就揀返佢啦。呢間餐廳比人感覺都係悉心打扮過下嘅,唔單止係佢外牆同埋換面嘅裝修,就算連餐具都係好對題嘅,值得一讚。呢度食飯好嘅地方就係佢有set dinner,價格經濟實惠,亦都奉送飲品,基本上一人叫一個餐,再加個小食已經夠曬飽。紅酒燴牛尾配法包。啲微信可以配飯或者法包,噉難得嚟到越南餐廳就試下法包啦。法包咬落去外皮煙韌,唔係嗰隻好硬咬唔落嘅法包。牛尾炆得都好入味同好腍嘅,但由於牛尾連埋啲骨,所以真正食落肚嘅分量相對較少,不過個汁就做得幾好食,甜甜酸酸噉樣,配法包就啱曬喇。越式炒金邊粉。今天瞓落咗扎肉,雞肉同炒蛋落去炒,食落去酸酸地都幾開胃。呢個粉炒得都唔算乾身,所以醬汁嘅味比較突出。越式小拼盤。由於兩個人食得唔多,所以叫咗個小拼盤,包括咗蒸粉包,越式春捲同埋香茅雞翼。蒸粉包就脹卜卜,入邊有大蝦,冬菇雜菜等等,食落味道都適中,呢隻蒸粉包嘅外皮就比較厚皮,鍾意皮薄嘅朋友就留意喇。越式春捲都係一啲穩陣嘅菜式,呢個春捲食落夠香脆,唔覺油膩,所以係
紅酒燴牛尾配法包。
越式炒金邊粉。
越式小拼盤。
越式春捲都係一啲穩陣嘅菜式,呢個春捲食落夠香脆,唔覺油膩,所以係唔錯。
香茅雞翼應該係今餐最好食嘅,煎炸之後嘅雞翼外皮係好香脆,而且食落嘅香茅味都好突出,食完一隻係有一種想encore嘅感覺。
百香洛神。
今次叫咗熱飲,呢杯佢都落咗糖嘅,甜甜地都算唔錯,幾易入口。
珍多冰。
Set dinner嘅好處係連特飲都唔使加錢,都算幾慷慨。呢杯珍多冰都幾有椰汁味,算係唔差嘅。
總結係晚餐嚟講,呢度嘅定價都經濟實惠,而且食物質素水準都穩定,侍應態度良好,加上同位置大部分都係連鎖餐廳,早安越南就會係相對突出嘅選擇。