2012-04-07 67 瀏覽
復活節假期首日, 西貢遊人不多, 經過小巷見到此店, 想起靚人靚湯介紹的斯里蘭卡湯, 突然想試下斯里蘭卡菜研究了好一會, 點了1. 小食併盤半份 : 各樣小吃有一份, 幾好, 可以試下不同口味的 (雖然餡料味道大致差不多) fish cutlet , 好喜歡, 香草味特別濃 ; 其餘有雜菜春卷、豆蓉餅, 這個比較硬但其好食 ; 雞肉角、魚蓉角2. 黑咖哩羊 : 它的辣好有趣, 老闆娘話係中辣, 但對於一個食得好辣的我來說, 都覺得佢係大辣, 反而朋友不吃麻辣, 就覺得唔係好辣. 羊肉味可沒有比辣味蓋過. 老闆娘過來問我們味道如何, 並解釋黑咖喱之所以黑係因為香料被乾炒炒到接近燶的狀態, 之後並不會下椰汁, 所以不能調較辣度, 另外此咖喱配羊肉是最對的. 這個值得對介PS 為了解辣, 除飲LASSI, 可以試下附送的前菜配的波蘿汁! 很贊!3. 斯里蘭卡香料飯 Biryani : 這個飯很得, 香料味正, 甜甜的. 可配素菜、羊肉、雞肉. 我們選了素菜. 飲品有斯里蘭卡LION Lager 即普通啤酒, 但口感很厚 ; 朋友

研究了好一會, 點了

飲品有斯里蘭卡LION Lager 即普通啤酒, 但口感很厚 ; 朋友叫了8.8% Alcohol 的Imperial, 甜味很重. 老闆娘叫我們下次試下黑啤!

埋單兩個人約
小食併盤