2017-02-15
韓式炸雞店多到飽和,已經冇邊間可以提起興趣去,唯獨呢間除外,因為Two two chicken係韓國好出名的炸雞連鎖店,可惜去韓國多次我都未食過,而家香港大坑有分店,都抱住期望去試。大坑店面細細,菜式選擇都唔多,有幾種炸雞同拉麵意粉。主打的炸雞可以選一隻或半隻,心多的話仲可以來個雙拼,我對原味的韓式炸雞已經完全失去信心(太似KFC),所以就選了香蒜+照燒汁各半隻($78半隻),話就話半隻,但每邊只有4-5件,分量偏少。初頭以為香蒜係炸蒜片,原來係一pat生蒜蓉蓋係炸雞上面,越食越辣又嗆鼻,唔怪得點菜時侍應都話幾濃味,原來係指辣味,跟住仲聽到佢同另一枱客講:呢隻仲辣過甜辣果隻,我心諗:你唔早講😑。至於炸雞本身已食唔出咩味,只知咬落唔乾身,炸粉都唔厚,已經比出面好多間好一點。如果係嗜辣同蒜蓉怪,不妨一試。至於照燒呢,個汁太heavy太杰,有點似食緊醬油膏咁,味道亦偏甜,整體感覺一般,唔太推介。