2021-11-29 408 瀏覽
這間小店我光顧了好幾次,價錢屬於中價,但份量多,而且樣樣都有質素。💛雖然無明顯表明立場,最重要它是仍然堅持✊的A類餐廳,無需要俾資料人👍🏻。唉😮‍💨遲啲都唔知可唔可以堅持。只是食過一次堂食,其餘都是外賣,所以沒有太多的照片。No. 1 紫菜飯卷($40-50)紫菜飯卷超級粗,而且是完整一大條,一個女仔食絕對會飽。有6款口味,食過火腿+蟹肉和牛肉,2款都好味。唯一美中不足的是,我個人超愛麻油,感覺這個沒有太多麻油的味道。No. 2 甜辣炸雞($90半隻)炸雞只有在晚市供應,暫時食過原味和甜辣味。原味比較淡,甜辣的味道好貼近韓國的味道,十分之推介。開頭會因為甜味覺得不覺辣,但辣味會不斷滲出來。雖然因為晚市只有外賣,但炸雞仍能保持鬆脆的口感。唯一缺點就是未能保留肉汁。我仲食過飛魚子伴飯,什錦石鍋飯,魚糕湯,吞拿魚蓋飯,全部都十分有質素同埋份量,感覺到廚師於食材和煮法上的用心,即使外賣都沒有影響。去馬灣的話,記得試試這間用心小店。順帶一提,馬灣有很多餐廳的服務態度都比較一般,但這間店主十分有禮貌☺️。

No. 1 紫菜飯卷($40-50)

No. 2 甜辣炸雞($90半隻)