2018-08-21 496 瀏覽
我同媽黎呢度食下午茶已經係第二次啦,只有平日先至有下午茶套餐,唔駛諗食乜好,又夠晒抵食。我就揀左椰香咖央多士配馬來西亞熱拉茶 $26,加$15有埋檳城福建蝦油麵。媽話午餐仲好飽,只食椰香咖央多士配檳城熱白咖啡。我話加多 $15 可以有多一個麵食,而且平時都好少機會食馬菜。上次黎媽食佢食檳城福建蝦油麵同檳城白咖喱麵都話好辣,食唔到辣野。結果佢話點左招牌老鼠粉。檳城福建蝦油麵: 呢隻麵都算辣,且湯底算幾油,辣味蓋過蝦味,加埋油麵,更覺油膩。除蝦外,仲有半隻蛋、肉片同少許通菜,混埋湯底都幾入味,但真係辣左少少。招牌老鼠粉:  老鼠粉其實似係銀針粉,加上醃左嘅肉碎、葱花同青瓜絲,完全唔辣。肉碎醃入味,唔會太咸,落左葱花同青瓜絲,成個粉唔會咁 dry ,似台式魯肉碎咁,且令到成個粉更香口。我媽話食落似佢細個時食嘅狗仔粉。椰香咖央多士: 呢隻多士我覺得係必食,第二次食都好好味,多士烘完好香口,好脆。椰香咖央嘅椰香味好香濃,唯咖央真係幾甜。另真算幾細心,一份多士切成四份,細細件容易入口。檳城熱白咖啡: 香濃白咖啡味,可惜太甜,最好自己落糖。馬來西亞熱拉茶: 香濃茶味,同港式奶茶唔同,冇苦澀味,可惜太
招牌老鼠粉
椰香咖央多士配檳城福建蝦油麵
檳城熱白咖啡及馬來西亞熱拉茶

。結果佢話點左招牌老鼠粉。

。除蝦外,仲有半隻蛋、肉片同少許通菜,混埋湯底都幾入味
,但真係辣左少少

。我媽話食落似佢細個時食嘅狗仔粉。

,好脆。椰香咖央嘅椰香味好香濃
,唯咖央真係幾甜
。另真算幾細心,一份多士切成四份,細細件容易入口

檳城熱白咖啡: 香濃白咖啡味,可惜太甜
,最好自己落糖。

馬來西亞熱拉茶: 香濃茶味,同港式奶茶唔同,冇苦澀味,可惜太甜
,都係自己落糖最好。

有時間,值得再 encore
2018-07-27
招牌老鼠粉