2021-08-30
馬鞍山海濱長廊附近有一間都幾Chill嘅Cafe,假日都見到有唔少寵物會陪同主人坐喺戶外嘅位置!而今日下午因為有啲空餘時間想放鬆吓心情,就去咗呢間Cafe Hea下!當我入咗餐廳之後,就發覺原來間餐廳比我想像中大🤣餐廳門口嘅右手邊就有賣商品的位置!🍡桂花鮮奶咖啡 HK$45通常玫瑰味同蝶豆花味就見得多,桂花味嘅latte都係第一次見,飲左啖味道其實有啲似桂花糕嘅牛奶咖啡🤣🤣但真係好清香好好飲!極力推介!🍡海鹽焦糖牛奶咖啡 HK$45呢杯相對上焦糖味感重,牛奶都好香滑!但稍為覺得太甜😌相比之下,我都係鍾意桂花味Latte多啲🤣🍡五香炸雞翼HK$48雞翼炸到好脆已經冇得輸呀!雞翼本身炸得好乾身,唔會話有太多嘅油分停留喺個碟底!🍡鮮牛油果瑞士芝士水波蛋酸多士 HK$68麵包烘得好乾身但中間好軟綿😍當我食落去,食到麵包外層好脆,而內裡卻好軟熟,同時慢慢浮左芝士同牛油果嘅香氣出黎!配埋生蛋的蛋汁,整個口感十分出色!🍡夏威夷十吋薄批HK$110又係我最鍾意嘅薄批!餅底好煙韌,芝士味唔會話太濃烈,令人有負擔!🍡自制蛋白檸檬批HK$46一入口就食到好清香既檸檬味,好彩我真係有叫呢個甜品😍檸檬醬有啲似軟
🍡桂花鮮奶咖啡 HK$45
🍡海鹽焦糖牛奶咖啡 HK$45
🍡五香炸雞翼HK$48
🍡鮮牛油果瑞士芝士水波蛋酸多士 HK$68
🍡夏威夷十吋薄批HK$110
🍡自制蛋白檸檬批HK$46
一入口就食到好清香既檸檬味,好彩我真係有叫呢個甜品😍檸檬醬有啲似軟膏的質感,而且雪得夠凍,炎熱既夏天下有種透心涼的感覺!而檸檬撻上的Cream都幾輕盈,食落唔會有負擔!後來同職員傾返,佢哋嘅蛋糕都係減糖,而且盡量用黑糖同黃糖去整,而且都係用新鮮檸檬🍋去整!