難得入到美食沙漠,竟然見到一間幾有格調嘅餐廳,裏面裝潢以木質調為主,觀感簡單利落,光亮大方,透明度好高,會見到廚師即席處理料理,好似Omakase咁,感覺幾高質~食日本菜必食當然係壽司啦!打頭陣見到餐牌上料理長推薦居然有極罕嘅本鮪腦天壽司($68),忍唔住即刻叫咗份。聽聞呢款係吞拿魚頭嘅肉,每條吞拿魚只得兩片,今次廚師用炙燒方式處理,火力燒得恰到好處,外面炙香,內裏咬落油脂滿溢,有種入口即融嘅感覺,味道比中吞更濃郁,值得一試👍🏻另外,叫咗份特上壽司盛合8件($238),包括兩款軍艦,分別係蔥吞拿魚腩同北海道三文魚子;手握壽司則有三文魚、油甘魚、帆立貝、珍寶虎蝦、赤身(因為冇晒海膽😢)、同埋中拖羅。每件壽司嘅刺身份量唔少仲幾厚身,是次特別推薦帶子同油甘魚,前者有口感仲非常鮮甜,後者肥美,魚脂香氣四溢,不斷喺口腔裏面迴盪👍🏻友人見今晚天氣涼涼地,心血來潮想來個豚肉鍋,見餐牌上賣相不錯,就叫咗一份。上枱後見豚肉配料份量確實毫不吝嗇,鍋中亦有不同蔬菜,例如冬菇、豆腐、京蔥等,另外仲有一份蒟蒻麵,同埋昆布汁。整體感覺好健康養身,唔會太濃味,清清地,多肉少菜又低卡,特別適合健身人士~食到最後覺得仲

另外,叫咗份特上壽司盛合8件($238),包括兩款軍艦,分別係蔥吞拿魚腩同北海道三文魚子;手握壽司則有三文魚、油甘魚、帆立貝、珍寶虎蝦、赤身(因為冇晒海膽😢)、同埋中拖羅。每件壽司刺身份量唔少仲幾厚身,是次特別推薦帶子同油甘魚,前者有口感仲非常鮮甜,後者肥美,魚脂香氣四溢,不斷喺口腔裏面迴盪👍🏻

食到最後覺得仲係爭咁啲,望一望串燒餐牌,見到一款豚肉年糕卷,好似幾正咁就叫埋~一上枱香氣撲鼻,原來一份有兩串都幾抵食。食入口十分香濃,本來以為年糕部份會比較淡味,但廚師用醬油塗抹均勻,出奇地濃郁惹味,配搭埋豚肉,效果好出色,推薦👍🏻

整個用餐過程侍應會不斷幫你加茶,加上環境寧靜舒適,假如大家入開馬鞍山都可以試下🤣終於唔再係美食沙漠了~