2020-07-16 345 瀏覽
出名係食物沙漠嘅馬鞍山 最近有一間幾高人氣嘅cafe 見好多人會山長水遠專登入嚟食 仲要見好多人都吹捧佢哋嘅scone 梗係要入嚟試吓佢咩料😎 係自己衰 好揀唔揀 揀星期日嚟試 由於間舖好細 去攞位嘅時候佢同我講要等十張枱 成個過程大概個半鐘🥵 仲要由於佢係地舖 所以基本上冇可能喺出邊等 不過佢都會叫你留低電話 建議你周圍行吓之後call返你返嚟 我去嘅時候發生咗一段小插曲 令到我都有啲小炆憎 就係排左個半鐘終於有位嘅時候發覺佢竟然賣晒啲scone ... 嗰個moment 好掙扎食唔食 不過最後都係覺得唔排都排左咁耐 點都試吓啦 🙃覺得其實呢度嘅鹹食都做得幾出色 尤其係個意粉 個蜆肉意粉係手工製 質感好好 而且成個意粉嘅味道都好唔錯 好有興趣返去試埋佢嗰日賣晒嘅其他款式 仲有試咗另一款好少喺香港見到嘅Dutch pancake 呢個可能係我bias 因為自己本身都比較鍾意食呢一款pancake 所以覺得幾好食 佢係蘋果蓉配煙肉加一啲raspberries jam 如果淨係食塊煙肉可能會有啲過鹹 不過你將所有嘢一齊食 成件事會balance 番終於到我期待咗成日嘅scone 老實講

終於到我期待咗成日嘅scone 老實講 失望嘅 見有人話可以好食過我最愛嘅文華scones 所以一路都對佢好高期望 不過食完只可以總結一句 Not even close 🧐 應該係話佢哋行嘅路線其實好唔同 呢度嘅scone 嘅質感係似KFC蜜糖鬆餅 比較濕潤嘅 而且完全無牛油味 唔似英式鬆餅行比較外脆內紮實嘅感覺 🤔 不過係有心思嘅小店嚟嘅 佢哋有配埋自家製熱情果菠蘿果醬 係有加分嘅

飲品方面都幾多選擇嘅 我試咗cold brew 係幾好 而且外型好吸睛🤩

可能係我本身對佢嘅scones 抱有太多幻想 所以先導致食嘅時候有少少失落 😐 食物嚟講in general 係above average 不過你同我講 要等成個鐘嘅話 未必會再試
我會話佢係馬鞍山區少有有心思 質素幾好嘅cafe 所以會有咁多好評 但係如果要專登走入黎食 仲要等成個幾鐘 可能要諗諗
🧐