2024-07-27
Sake Bar MURA 係一間提供多款日本清酒、果酒、燒酎嘅日式小酒館,最重要係有駐場唎酒師🙎♂️,會為客人提供日本酒專業意見,詳細介紹怎樣配搭清酒🍶和食品。店舖地方唔大,但環境舒適,燈光柔和,裝修也別具心思🥰,全店得一張L型大吧枱,方便唎酒師🙎♂️與客人溝通及斟酒🥰。薯仔沙律 $68口感綿滑,接近入口即溶。芝士年糕 $38用串燒方式慢慢將芝士年糕外層燒焦🔥至香脆金黃色,而內裡則是熱騰騰又柔軟嘅芝士年糕,口感層次豐富。厚切牛舌 $68牛舌👅燒得香口但唔乾身,肉質軟腍無筋,調味剛好又帶牛香味😍。大蔥雞腿肉 $48雞腿肉🐓燒得剛剛好,口感仍然柔軟滑溜,軟嫩多汁。燒汁牛小排 $128牛小排🐂肉質軟腍無筋,一口咬下油脂香味四溢,肉味濃肉汁滿滿😍。炸雞皮餃子 $58雞皮🥟焦香脆口,餡料飽滿香甜😍。關東煮 $88聽聞係店內名物😍,湯底好清甜,整體非常出色,大推💯。茶漬飯(醬油) $58最後叫咗個茶漬飯,熱辣辣🔥非常好食。清酒🍶方面,我地試咗8️⃣款,都係唎酒師🙎♂️根據唔同食物推薦我地嘅🥰。忠愛 雄町 純米大吟釀口感帶有水果嘅多汁感覺,收尾帶有水果嘅澀味及酸味。WA KA ZE入口帶着哈
薯仔沙律 $68
口感綿滑,接近入口即溶。
芝士年糕 $38
厚切牛舌 $68
大蔥雞腿肉 $48
雞腿肉🐓燒得剛剛好,口感仍然柔軟滑溜,軟嫩多汁。
燒汁牛小排 $128
炸雞皮餃子 $58
雞皮🥟焦香脆口,餡料飽滿香甜😍。
關東煮 $88
聽聞係店內名物😍,湯底好清甜,整體非常出色,大推💯。
茶漬飯(醬油) $58
最後叫咗個茶漬飯,熱辣辣🔥非常好食。
忠愛 雄町 純米大吟釀
口感帶有水果嘅多汁感覺,收尾帶有水果嘅澀味及酸味。
WA KA ZE
入口帶着哈密瓜、核果類香氣,隱約夾雜一絲花香,收尾帶有淡淡蜂蜜餘韻。
阿部勘 純米吟釀
口感輕柔清爽,十分適合夏天飲用,從透明瓶身看入去彷彿看見金魚在水中暢泳,甚具視覺享受。
空我 平六釀造
雖然味道清淡,但帶着明顯的甜味和酸味。
豊能梅 純米吟醸
使用100%高知縣原料釀造的土佐當地酒。 它具有蘋果果香和清爽的餘味。
群馬縣 山廃純米 舞風
使用群馬縣嘅「舞風」釀造,果香米旨味道平衡。
福田酒造 福海 雄町 生酒
福海新酒款,口感柔順。
初櫻純米吟釀初戀
味道甜甜酸酸,就好似初戀咁!
8️⃣種清酒各有特色,不得不讚唎酒師🙎♂️嘅專業。另外,店舖仲會定期舉行不同食物及主題的清酒活動如sake tasting😍。